‘Na winterstop moeten puzzelstukjes in elkaar vallen’

Robert Zwinkels over de eerste seizoenshelft


Ondanks de 0-3 zege bij Willem II noemt trainer Fons Groenendijk de eerste seizoenshelft een ietwat teleurstellend halfjaar, dat na de winterstop gerepareerd moet worden. Een van de sleutels tot succes moet doelman Robert Zwinkels zijn. De ervaren Westlander heeft sinds enige tijd zijn plek onder de lat terug en zorgt voor rust en minder (onnodige) tegendoelpunten.

Als Robert Zwinkels voor zich kijkt, ziet hij een elftal dat zoekende is. Een team dat stabiliteit en vooral goede resultaten nodig heeft. “Er is niet uitgekomen wat we voor ogen hadden”, zegt de doelman die aan zijn dertiende seizoen bij de club bezig is. “De kritiek is dan ook terecht. Maar ik zie ook dat de goede wil om beter te worden er is. Het is aan ons om dat na de winterstop om te draaien. Waar we vooral voor moeten zorgen, is dat we de spitsen beter gaan bedienen en dat we minder onnodige tegengoals incasseren. Kwaliteit binnen de selectiegroep is er genoeg. Op zich hoeven er geen nieuwe spelers bij. Alleen moeten de puzzelstukjes straks wel in elkaar gaan vallen.”
Toch blijft het opvallend. Nagenoeg hetzelfde team dat vorig jaar de play-offs voor Europees voetbal haalde, heeft het nu zo moeilijk. “Dat komt omdat we het een aantal wedstrijden moeilijk hadden om het spel te maken. Eigenlijk hebben we daar traditioneel moeite mee. Wij spelen liever vanuit de reactie, dan zijn we op ons best. Dat kwam ook wel weer naar voren tegen Willem II.”
Als ervaren speler probeert de 35-jarige van alles om het tij te keren. “Ik ben continu bezig om de achterste lijn te coachen. Zorgen dat het goed staat. En ik praat er met sommige spelers over. Maken we afspraken waarop je iemand kan aanspreken of waarvoor je iemand, als het goed wordt uitgevoerd, een compliment kan geven. Kijk, de rol van een doelman gaat vaak niet verder dan de achterste lijn. Het is niet reëel dat ik ook de spitsen aanstuur.”

Niet de bedoeling
Zwinkels nam het stokje over van Indy Groothuizen, die na mindere prestaties zijn plek kwijtraakte. Hij kreeg sindsdien al heel wat te verduren, zoals 32 doelpogingen tegen Ajax. Staat zoiets ook tegen Feyenoord, waarvan in de beker kansloos met 5-1 werd verloren, te gebeuren? “Dat bij Ajax was absoluut niet fijn en ook niet de bedoeling. Maar tegen Feyenoord zal dat niet gebeuren. We verliezen thuis niet zo vaak van de Rotterdammers. Bovendien hebben zij altijd moeite met kunstgras, dus er liggen voor ons wel kansen. Het zou mooi zijn als we een goed resultaat kunnen neerzetten. Als je verliest, ga je toch met een slechter gevoel de winterstop in.”

Foto: Zwinkels denkt dat er voor ADO Den Haag kansen liggen tegen Feyenoord.

Foto Laurens Lindhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.