Na regen komt Nieuw Kijkduin

Donkere wolken pakken al dagen samen boven Kijkduin. Prima, maar het is en blijft een prachtige plek aan de kustlijn van Den Haag. Dat Kijkduin de komende jaren een complete metamorfose ondergaat, is inmiddels wel duidelijk. Maar de LoosduinseKrant blijft u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen nu deze maand is gestart met de eerste fase. 

Slenteren over de nieuwe, verhoogde boulevard en neerstrijken op een gezellig terras. Heerlijk shoppen in de straten en pleintjes die achter de boulevard schuilgaan en smullen van de lekkerste, ambachtelijke producten die je hebt aangeschaft in de versmarkt Daily Taste. Je onderdompelen in de gezelligheid op het vernieuwde Deltaplein met een fantastisch uitzicht op zee. Binnen enkele jaren is dit scenario werkelijkheid, want de eerste werkzaamheden voor de realisatie van Nieuw Kijkduin zijn gestart. In fase 1 worden twee gebouwen neergezet op het Deltaplein en kort daarna volgt een derde gebouw. De eerste fase betreft 69 woningen, waarvan 31 koop- en 38 huurwoningen, en ca. 4800 m2 winkels en horeca, waaronder Daily Taste. Het Deltaplein krijgt een groene make-over en er worden een parkeergarage en een fietsparkeergarage gerealiseerd, beide ondergronds.

Werkzaamheden gestart 
Deze eerste fase van het Nieuwe Kijkduin zal in het eerste kwartaal 2020 worden opgeleverd. Medio februari is gestart met de realisatie. Om te beginnen zijn bouwhekken geplaatst om het bouwterrein af te schermen en is begonnen met het bouwrijp maken van de bouwplaats. De vuurtoren is tijdelijk verwijderd en zal tot de aanleg van het nieuwe plein een tijdelijke plek krijgen aan het begin van de Kijkduinsestraat. In de beginperiode vinden tevens werkzaamheden in de duinen plaats om de waterveiligheid te waarborgen. Gedurende de gehele realisatie van de eerste fase blijven strand en boulevard goed bereikbaar en blijven de bestaande winkels geopend.

17.000 m2 horeca en winkels
Na de afronding van de eerste fase gaat de ontwikkeling in de daaropvolgende jaren direct verder. In fase 2 wordt het huidige winkelcentrum gesloopt om plaats te maken voor nog meer nieuwe appartementengebouwen en voorzieningen. In totaal komen er in het nieuwe Kijkduin ca. 300 woningen bij en komt er 17.000 m2 horeca, winkels en overige voorzieningen. Het Atlantic hotel wordt tevens grondig verbouwd met een zowel een upgrade van het hotel als de toevoeging van woningen. Daarnaast worden er ca. 620 parkeerplaatsen gecreëerd middels een verdiepte parkeergarage te realiseren onder het gehele nieuwe winkelgebied. Voor fietsen komt er een ondergrondse stalling bij het Deltaplein. Op die manier ontstaat een volledig autoluw winkelgebied, waar tevens de meeste fietsen uit het zicht worden gestald.

Duurzaam en innovatief
Gedurende de ontwikkeling van de plannen voor Nieuw Kijkduin is er veel aandacht voor het milieu. Het resultaat daarvan is dat het project toonaangevend zal zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo zal het gehele project Nieuw Kijkduin volledig gasloos worden. Dit betekent dat zowel de woningen als de horeca en winkels van het nieuwe Kijkduin zonder gas worden opgeleverd. Daarnaast wordt het project uitgevoerd met zonnepanelen, groendaken en een WKO-installatie waarmee bodemenergie wordt gebruikt om te koelen en verwarmen. Kijkduin wordt dus een innovatieve en duurzame badplaats, omringd door prachtige natuur. In de toekomst kunnen gasten en bewoners hier met recht ‘puur genieten’ in een bijzondere nieuwe badplaats die zal verrijzen binnen de beschermde groene omgeving. Inspiratie voor Nieuw Kijkduin is ontleend aan historische binnensteden, waarbij geen gebouw hetzelfde is.

Bereikbaarheid
Tijdens de realisatie van Nieuw Kijkduin is de badplaats gewoon bereikbaar. Bezoekers kunnen dus met eigen ogen zien hoe Kijkduin inspeelt op de toekomst.

FOTO: Marijke Starrenburg-Bloemendaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.