‘Na de winterstop kan ik niet meer zeggen dat ik jong en onervaren ben’

Indy Groothuizen nog op zoek naar meer stabiliteit


‘Een beetje van dit, een beetje van dat’ zong zijn vader Jos met Vulcano. Maar dat is niet de instelling waarmee Indy Groothuizen in het doel staat. De 22-jarige Alkmaarder keept met volle overgave en is hij na een fout extra gebrand om zich te herpakken.

Van de redactie

Krediet. Het is niet te meten, maar je kan er niet genoeg van hebben. Dat geldt zeker voor doelmannen, van wie fouten meer uitvergroot worden dan van veldspelers. Zo ging het na afloop van duel met FC Utrecht (1-1) nadrukkelijk over zijn actie waarmee hij de nederlaag inleidde. “Hoeveel krediet ik heb, is moeilijk aan te geven”, zegt Groothuizen. “Dat hangt ook van veel factoren af. Je kan zelf minder keepen maar als het team wint, dan krijg je dat vanzelf. Binnen de club heb ik in ieder geval wel het krediet gekregen, vanaf de tribune is dat soms iets minder.”
Krediet is ook iets wat een doelman kan opbouwen. Vooral door goede prestaties. “Wat mijn beste wedstrijd was? FC Groningen thuis. Toen ik de nul hield en ik belangrijk voor de ploeg was. Tot nu toe gaat het wisselvallig, kan ik niet tevreden zijn. Net toen het wat beter ging, gebeurde die fout tegen Utrecht. Wat vooral beter moet, is dat ik stabieler moet worden.”
Die stabiliteit moet wat hem betreft snel komen. “Ik geef mezelf tot de winterstop. Dan heb ik hopelijk zeventien wedstrijden onder de lat gestaan en kan ik niet meer zeggen dat ik jong en onervaren ben. Dan moet ik er echt elke wedstrijd staan.”

Voorkeur
Indy Groothuizen kwam vorig seizoen over van Jong Ajax, dat hem had uitgeleend aan het Deense FC Nordsjaelland. Aanvankelijk moest de Noord-Hollander op de bank plaatsnemen. Maar na een blessure van Robert Zwinkels stond hij toch nog zes Eredivisieduels onder de lat. Een nieuwe kwetsuur van zijn ervaren concurrent zorgde ervoor dat Fons Groenendijk aan Groothuizen de voorkeur gaf. Sindsdien geniet hij het vertrouwen van de trainer en speelt hij alle competitiewedstrijden. “Ik heb vanaf de bank goed naar Robert gekeken, want van zo’n ervaren doelman kan je veel leren. Nu helpt hij mij, want bij hem staat het clubbelang voorop. Daar heb ik veel baat bij.”

Speciale wedstrijd
Zaterdag staat het duel met AZ, uit zijn geboortestad, op het programma. Veel vrienden, familie en misschien zelfs zijn tante Angela, ex-Dolly Dot en presentatrice, zullen op de tribune zitten. “Dat wordt voor mij een speciale wedstrijd. Absoluut een wedstrijd waarin ik wil laten zien dat er bij mij een stijgende lijn in zit.”
Met meer wedstrijden achter zijn naam komt dat waarschijnlijk wel piekfijn voor elkaar voor Indy Groothuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.