Muzikale ode aan Mariska Veres door de Haagse Règâhs

Vandaag is het 10 jaar geleden dat Mariska Veres op 59 jarige leeftijd overleed.  2 december 2006 was een trieste dag die veel Hagenezen en fans wereldwijd zich nog zullen herinneren.

Door Martin Reitsma

Mariska was een – inter – nationaal muziekicoon en geliefd bij velen.
Tal van babyboomers hadden foto’s van haar en Shocking Blue op hun tienerkamer hangen.
De Haagse Mariska Veres, dochter van de Hongaarse violist Lajos Veres, was zangeres van de Haagse popgroep Shocking Blue. De band scoorde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw wereldwijd grote hits. Het nummer Venus stond in 1970 op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard hitparade en werd één van de grootste Nederlandse hits aller tijden,

Het nummer Venus werd zeer veel gecoverd door tal van grote artiesten. Het nummer haalt maar liefst drie keer de nummer 1 positie in de Amerikaanse Billboard top 100. De eerste keer in 1970 met de originele single van Shocking Blue, verder als onderdeel van ‘The Stars on 45’ uit 1981 door Jaap Eggermont en ook nog in 1986 in de uitvoering van Bananarama.

De leukste uitvoering van deze wereldhit komt echter van Flamenco gitaarvirtuoos en rashagenaar Johan Frauenfelder. Met zijn formatie De Règâhs nam hij een aantal jaren geleden het pakkende nummer Mariska Venus op. Het nummer haalde zelfs de prestigieuze Haagse honderd hitlijst en staat op hun succesvolle CD, Règâh Love.

Een passage uit deze mooie muzikale ode aan Mariska:

‘Haar haren waren zwart als de nacht
‘T kan ook zijn dat het aan mijn oude televisietoestel lag
In mijn hitlijst gaat zij never nooit omlaag
Voor mij blijft zij de Venus van Den Haag.
Mariska MaMaMaMariska
Mariska Veres’

Donderdag 1 december j.l. toog schrijver dezes naar de Thomsonlaan om bij Johan Frauenfelder  thuis nogmaals deze mooie ode te mogen horen. Er was meer pers aanwezig want Mariska was natuurlijk een muzikaal fenomeen met een groot charisma die we op een dag als vandaag natuurlijk herdenken via Haagmedia.

Roy de Rijke en Johan brachten op een fantastische en pakkende wijze dit mooie loflied op onze Haagse trots: Mariska Veres.

Johan over Mariska:  “Ik zag haar in 1969 voor het eerst met haar band op televisie met Venus en was zeer onder de indruk van haar verschijning. Ze had een mooie stem en een prachtige uitstraling”

Op 10 december a.s. treden de Règâhs op in de schouwburg van Rijswijk.

Het theater wordt denkbeeldig omgebouwd tot grand café. De Règâhs spelen hier dan de Spaanse sterren van de hemel!. Ook zullen er 2 professionele flamenco-danseressen te zien zijn. Er is ruimte voor de serieuze flamenco maar de Haagse humor is nooit ver weg!
In de bierbar ontvangen zij allerlei onverwachte gasten. Want de clientèle bestaat uit mensen van alle rangen en standen in de  Bieâhbâh Sevilla, viva de Règâhs!
Gitarist Roy de Rijke en zanger/pianist Max Douw doen dan gastoptredens.

En wie weet laten ze dan ook hun prachtige ode aan Mariska Veres opnieuw horen.
Hier vindt u meer informatie.

5 reacties

  1. Esther van Gessel

    Heel leuk om te lezen dat onze Haagse Iconen niet worden vergeten , dhr. Reitsma heeft weer een prachtig stukje geschreven over deze marcante Zangeres en het nodigt zeker uit om een kijkje te nemen bij de voorstelling op 10 dec. van de Règâhs .

  2. Esther Regenbogen

    Martin……..wat schrijf je dit toch weer subliem!!!!!! Een fantastiche weergave van n mooi tijdsbeeld………..DANK Martin!!!!!! KEEP UP THE GOOD WORK!!!!

  3. Koert van der Greft

    Zoals we gewend zijn van popjournalist Martin Reitsma is dit wederom een zeer informatieve en lekker-lezende column. Dank je wel Martin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.