Muzikaal inburgeren en Nederlands leren met singer/songwriter

De Amerikaanse muzikant Jon ‘Jonny Smokes’ woont met zijn Nederlandse verloofde in Den Haag. Opgegroeid in Seattle kón het eigenlijk niet anders dan dat ook Jonny het podium zou bestijgen. Jonny: “Veel bekende artiesten en bands komen uit Seattle zoals Jimi Hendrix, Foo Fighters, Nirvana en Pearl Jam. Als kind was ik al met muziek bezig. Ik zing en bespeel daarnaast verschillende instrumenten. Ik heb mijn eigen liedjes, maar ik speel ook veel covers. Van rock, pop en metal tot Ed Sheeran!”

Jonny en zijn partner hebben elkaar leren kennen in Rijswijk, waar Jonny moest optreden. Jonny: “Ik heb besloten in Nederland te gaan wonen. Volgend jaar moet ik mijn inburgeringsdiploma halen. Ik ben erg gemotiveerd om de taal leren. Mijn verloofde is lerares Nederlands, dus dat is zeker een voordeel. Helaas is het lastig om veel te oefenen, omdat mensen steeds Engels met me spreken.”

Nederlandse muziek kent Jonny maar al te goed. Hij vertelt: “Ik vind alleen die typische g-klank niet zo lekker klinken in Nederlandstalige liedjes. It bends my ears in a weird way unless it is done gently.” Voor Jonny bestaat er wel een uitzondering. Zo zingt en speelt hij al een tijdje samen met zangeres Jennifer Ewbank van The Voice of Holland. Jonny: “Als zij in het Nederlands zingt, klinkt het juist heel zacht en mooi. Ja, Jennifer is mijn favoriete Nederlandse artiest!”

Onlangs heeft Jonny via social media een cursus Nederlands gewonnen bij Taleninstituut TaalTaal in Scheveningen. Jonny: “Tot nu toe leerde ik vooral zelf Nederlands, maar ik heb gemerkt dat ik hulp nodig heb. Ik geloof dat je alleen via een georganiseerde school écht de logica van de taal kan begrijpen. Ik heb vooral moeite met de grammatica en de woordvolgorde in de Nederlandse zinnen. Ik hoop dat ik bij TaalTaal ga leren hoe ik deze onderdelen kan verbeteren.”

Benieuwd naar Jonny’s muziek? Kijk op www.jonnysmokes.com. Wil je ook (beter) Nederlands leren? Kies dan voor TaalTaal! In de week van 17 september start het herfstseizoen voor 20 talen. Er zijn ook open dagen op 5 september van 18.00 tot 21.00 uur en op 8 september van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.taaltaal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.