Column Richard de Mos: Moerwijk

Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen. Zo begint het fameuze lied van Harrie Jekkers uit begin jaren 80: O, o, Den Haag. Welke Hagenees heeft er geen nostalgische gevoelens bij? Ik moet steeds aan dat zinnetje denken als ik in Moerwijk ben.

Vorige week was ik er weer, samen met minister Carola Schouten en René Baron, onze kersverse baas in Den Haag Zuidwest, waar het gaat om de Regio Deal die wij hebben gesloten met het Rijk. We maakten met z’n drieën een rondje door de wijk, om aandacht te vragen voor de leefbaarheid. Die willen we vergroten door miljoenen te investeren, om meer banen te regelen en armoede te bestrijden, en de wijk – samen met omliggende wijken – erbovenop te helpen. Dat doen de gemeente Den Haag en het Rijk nadrukkelijk samen.

We begonnen onze toer bij Made in Moerwijk, een bedrijf aan het Westhovenplein 46 waar buurtbewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk gaan om mooie dingen te maken, zoals tassen en riemen. Gemaakt in Moerwijk. Een ijzersterk merk als je het mij vraagt. Ik zie graag meer van die lokale bedrijvigheid. Goed voor de bewoners, goed voor de lokale economie, goed voor de stad.

Vervolgens fietsten we naar de Marcustuin, bij de Marcuskerk op de Jan Luykenlaan. Een oase van rust en groen. Op beide plekken kwam ik ontzettend betrokken bewoners tegen, met het hart op de juiste plaats. Ik kan iedereen aanraden er een keer langs te gaan voor een hapje en een drankje. Want zoals René Baron, die dit deel van de stad op zijn duimpje kent, tijdens ons bezoek zei: tijdens een hapje eten ontmoet je elkaar, raak je met elkaar in gesprek, en kun je elkaar misschien helpen.

Zulke initiatieven zijn ontzettend mooi, en superbelangrijk voor de buurt. Tijdens de fietstocht stelden we onszelf de vraag: hoe gaan we Den Haag Zuidwest er weer bovenop helpen? De bewoners hebben er zo hun ideeën over en die ideeën nemen we graag mee in onze plannen. Daarom gaan we de komende tijd straat op en de wijken in, om er weer iets moois van te maken.

Om in stijl af te sluiten: O, o, Den Haag, ik zou met niemand willen ruilen. Meteen gaan huilen, als ik geen Hagenees zou zijn.

Richard de Mos (Hart voor Den Haag / Groep de Mos)
Wethouder stadsdeel Escamp

3 reacties

 1. W.Roeleveld

  Mooi dat het een oase van rust is.Maar dan zijn jullie niet in de binnentuinen geweest die naast deze tuinen liggen. Want dan tref je iets anders aan een grote vuilnisbelt van brood,etensresten,ratten en vuil in de vorm lege blikjes en lege flessen (J.Luykenlaan) glasscherven. er staan borden kinderspeelplaatsen verboden voor honden. Maar kan je vertellen een varken laat je er niet spelen.

 2. Jammer dat jullie ook bij ons niet langs zijn gekomen. Onze jongeren en maatjes hadden jullie haar fijn kunnen vertellen waar jongeren met een detentie achtergrond tegenaan lopen. Onze maatjes hadden kunnen aangeven hoe we met onze innovatieve en inmiddels beproeft en bewezen methodiek Forsa! werken aan de veiligheid in de wijk en criminaliteit onder jongeren aanpakken en jongeren helpen om hun leven na detentie weer op de rails te krijgen. En we jaarlijks een recidieve cijfer van nog geen 4 % realiseren tegenover een landelijke cijfer van 69%. Echter dat we ons zorgen maken dat de doelgroep grote problemen ervaart op veel van hun leefgebieden. Mocht u weer in de buurt zijn, kom dan een bakkie doen zou ik zeggen.
  Hartelijke groet,
  Rachid Ben Maftah
  Coördinator vrijwilligers Bureau MHR

 3. W.Roeleveld

  Rachid ze laten deze buurt er mooier uit zien dan het in werkelijkheid is. Is jammer dat je geen foto,s kan plaatsen want dan ik foto,s laten zien van de openbare speelplaatsen rond deze oase van rust wat ze nu schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.