Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en gemeente Rijswijk gaan ervaringen uitwisselen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is verantwoordelijk voor het landelijk beleid op het gebied van arbeidsmarktbeleid, uitkeringen en re-integratie, inkomensbeleid, het combineren van arbeid en zorg, arbeidsomstandighedenbeleid en inspectie daarop. De uitvoeringsinstanties en gemeenten voeren dit beleid uit. Zij ervaren in de dagelijkse praktijk hoe het overheidsbeleid uitpakt.

Om hier meer zicht op te krijgen bezoekt het ministerie uitvoeringsinstanties en gemeenten. Naast het uitwisselen van ervaringen leveren deze ontmoetingen belangrijke input op die het ministerie mee kan nemen om het beleid te verbeteren.

Ervaringen uitwisselen
De gemeente Rijswijk is een van de organisaties met wie het ministerie in gesprek is. Beide organisaties gaan samen ervaringen uitwisselen. Hierdoor krijgt het ministerie beter zicht op de effecten van het beleid, bijvoorbeeld als het gaat om de Participatiewet, armoede en schulden, beschut werk en arbeidsmarktontwikkelingen. De gemeente Rijswijk biedt het de kans om dialoog aan te gaan met de landelijke beleidsmakers en om knelpunten en problemen aan te kaarten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vele regels rondom de participatie van mensen met een beperking of de invoering van een integrale werkwijze in het sociaal domein in relatie tot de privacy van inwoners.

Luisteren naar de praktijk
Wethouder Björn Lugthart (Sociale Zaken) is een warm voorstander van deze uitwisseling. “Ik vind het een goed initiatief dat het ministerie zijn samenwerkingspartners opzoekt en luistert naar wat er speelt in de praktijk. Als gemeente staan wij in direct contact met onze inwoners en hebben daardoor goed zicht op de effecten van beleid op hun dagelijks leven. Uiteindelijk gaat overheidsbeleid over mensen!” Pieter Idenburg (directeur Communicatie SZW): “Het ministerie wil graag naar buiten treden. Het is voor ons enorm belangrijk om te weten wat het effect is van onze regelingen. Wat betekent het voor burgers? Wat betekent het voor gemeenten? We zijn heel blij dat we deze samenwerking met Rijswijk kunnen aangaan. Rijswijk is een professionele, gemotiveerde gemeente met veel aandacht voor sociaal beleid”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.