Miauw

Voordat u tegen me zegt: “Je bent compleet gestoord”, moet u weten dat ik die mogelijkheid ook heb overwogen. Maar mijn leven verloopt als gewoonlijk, alleen is er nu dus het ene dingetje dat de aanleiding kan zijn voor zo’n opmerking.

Af en toe hoor ik een miauw. Ik kijk om en zie niets. Dan kijk ik waar mijn grote huiskater Bert is. Negen van de tien keer ligt hij diep te slapen, op een andere plek dan waar de miauw klonk. Hij was het dus niet. Wie dan wel? Het is geen bekende poes of kater, want hun stemmen onthou ik. Daarbij komt dat het vragend klinkt, en een beetje smekend. Of er om hulp wordt gevraagd. Ik moet kennelijk iets doen, al weet ik niet wat.
Een paar keer heb ik een schaaltje brokjes neergezet, als een soort gift. Met wat wierook voor de rust. Ook heb ik hardop gevraagd: “Hoe kan ik je helpen?” Ik ben extra goed op mijn dromen gaan letten, want in schemergebieden gebeurt vaak het onverklaarbare, en zoiets had en heb ik deze keer nodig. Er was een nacht waarin ik wakker werd van die miauw. Bert snurkte een beetje. Ik begreep dat de miauwende kat of poes bij mij in de buurt zou blijven tot ik gedaan had wat ik moest doen.

Bij gebrek aan heiligen die zich specialiseren in miauwende geesten, belde ik een medium op. Ze adviseerde om de situatie te laten ontwikkelen. Op zich vond ik het een pragmatisch antwoord. Dingen kunnen soms vanzelf duidelijker worden, als je geduld hebt. Alleen had ik de indruk dat er in de miauw enige urgentie klonk. Dus hoe sneller ik kon helpen, hoe beter.

We zeggen allemaal wel eens dat er meer is tussen hemel en aarde dan een mens kan begrijpen. Dat is een geriefelijke waarheid, tot je er middenin zit, zoals ik nu. Dan is het voorzichtig de weg zoeken in een dimensie waarin de aardse logica ontbreekt. Aan gene zijde is vermoedelijk niet meer mogelijk dan het manifesteren van geluid. Het komt dus aan op deze zijde, waar ik me bevind.
Misschien kan ik mijn kleine rode kater Tim om hulp vragen, hij was tijdens zijn leven zo’n verstandige jongen, dat slijt vast niet aan gene zijde. Het klinkt raar, en dat komt omdat de situatie ook raar is. Maar iets moet er gebeuren, dat staat vast.

Vilan van de Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.