Meer jonge stamceldonoren nodig

Deze maand zetten wij alles op alles om stamceldonoren te werven. Per jaar krijgen duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Het schrijnende is dat maar 4 procent van de Nederlanders stamceldonor is en de meeste hiervan zijn vrouwen. Als een Nederlander stamcellen nodig heeft, komen deze in 96 procent van de gevallen van iemand uit het buitenland. Niet omdat ze niet willen, maar omdat er weinig bekend is. Een stamceldonatie kan het enige of laatste redmiddel zijn voor patiënten met leukemie of andere vormen van bloedkanker.

Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen.
Steeds vaker zijn stamcellen voor transplantatie nodig. Hoewel er wereldwijd miljoenen stamceldonoren zijn, is het nog steeds niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende donor te vinden. Een stamceltransplantatie is voor deze patiënten de enige kans om te genezen. Voor 70% van de patiënten is geen enkel familielid geschikt als donor, deze mensen zijn afhankelijk van een vrijwillige donor uit het wereldwijde donorbestand. Er zijn veel donoren nodig. De kans dat er een goede match is tussen donor en ontvanger is namelijk erg klein. Nederland loopt ook achter ten opzichte van omringende landen. Slechts 4% van de Nederlandse patiënten wordt geholpen door een Nederlandse stamceldonor. Hier willen wij wat aan veranderen.

Met deze campagne proberen we gezonde mannen tussen de 18-35 jaar op te roepen om zich als donor aan te melden met de volgende acties waar we jullie hulp bij kunnen gebruiken:
De campagne is met name gericht op jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar oud. Dit is omdat zij vaak fysiek sterker en gezonder zijn en daardoor meer stamcellen hebben waardoor de kans van slagen groter is. Maar gezonde mannen van 36 tot en met 50 jaar kunnen zich aanmelden. Voor meer informatie omtrent aanmeldingen zie www.stamceldonor.nl

Stunt Tweede kamer
Op 8 juni van 15.30-16.30 uur wordt er een ludieke protestactie op Het Plein in Den Haag georganiseerd om te pleiten voor meer stamceldonoren. De politiek heeft dit jaar subsidie toegekend voor de werving van meer donoren. Na Kamervragen van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) is de discussie op gang gekomen en is de subsidieaanvraag vanuit Matchis toegekend door Minister Edith Schippers. Hoewel dit een goede bijdrage heeft geleverd, is er meer aandacht nodig. Daarom willen we de politiek aansporen om meer aandacht te geven aan stamceldonatie.  Diverse politici (namen worden binnenkort bekend gemaakt)  zullen aanwezig zijn om hun steun te betuigen. Graag nodigen wij jullie uit op 8 juni mei om aanwezig te zijn bij deze bijzondere actie.

Pia Dijkstra (D66) ,Henk van Gerven (SP), Hans Alderliesten (CDA) en Huri Sahin (Groenlinks) zijn in ieder geval beschikbaar om een woordje te doen over stamceldonatie om meer aandacht te werven. We zoeken dus zoveel mogelijk steun, zodat we een stapje dichter komen om meer levens te redden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.