Lugthart: geen betere zorg met 24-uurs huisartsenpost in Rijswijk

Een huisartsenpost in Rijswijk die 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend is, zorgt niet voor betere of bereikbaardere zorg, concludeert wethouder Björn Lugthart (Volksgezondheid). Wel ziet hij een mogelijke samenwerking met de huisartsenpost Delft. Hij sprak met SMASH, de organisatie die ook in Rijswijk de huisartsenzorg buiten praktijkuren verzorgt.

Ook Lugthart vond het idee van een Rijswijkse 24-uurs huisartsenpost in eerste instantie sympathiek. Naar aanleiding van de politieke discussie over een 24-uurs huisartsenpost is hij daarom met alle betrokkenen om tafel gegaan, om de mogelijkheden daartoe te onderzoeken.

Grote bezwaren
Uit overleg met deskundigen van SMASH blijkt dat een Rijswijkse 24-uurs huisartsenpost geen logische beslissing zou zijn. Zo’n post is namelijk bedoeld voor klachten die zo ernstig zijn dat ze niet tot het volgende spreekuur kunnen wachten. Dan is het beter om in de directe nabijheid van een spoedeisende hulp (SEH) te zitten, zodat mensen ook direct de benodigde behandeling kunnen krijgen. Met een post in Rijswijk zouden veel mensen alsnog naar een ziekenhuis moeten worden doorgestuurd.
De deskundigen geven bovendien aan dat een huisartsenpost alleen bemand wordt door Rijswijkse huisartsen. Als deze huisartsen samen de nacht- en weekenddiensten moet vullen heeft dit gevolgen voor de openingsuren van de eigen praktijk. Een huisarts die uit nachtdienst komt, kan ’s ochtends niet het spreekuur in.

Online discussies
Daarnaast komt de bereikbaarheid in het geding, omdat er voor Rijswijk tijdens de nacht- en avonddiensten maar één huisarts beschikbaar is, terwijl dit nu in principe drie huisartsenposten (Bronovo, MCH Westeinde en HAGA ziekenhuis) zijn. Ook zouden de extra kosten die een nieuwe post met zich meebrengt door de verzekeraars weer op de verzekerden verhaald worden.
Lugthart heeft ook de online discussies in Rijswijk gevolgd over dit onderwerp. “De onrust die dit onderwerp bij Rijswijkers heeft veroorzaakt moet worden weggenomen. Goede zorg zou het uitgangspunt moeten zijn, niet of je een leuk verkiezingspunt denkt te hebben.”

Huisartsenpost in Delft
Lugthart heeft in het gesprek met SMASH aangegeven dat het wenselijk zou zijn dat Rijswijkers ook bij de huisartsenpost in Delft terecht kunnen. Dat dit nu niet zo is, komt doordat Rijswijkse huisartsen zijn aangesloten bij SMASH (Den Haag) en niet bij de Huisartsenpost Delft (HAP). Voor delen van Rijswijk, zeker voor de nieuwe wijk RijswijkBuiten, is Delft echter dichterbij. Bovendien zijn veel Rijswijkers al patiënt zijn bij het ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft. SMASH gaf hierop aan met de HAP in overleg te willen, zodat dit wel mogelijk wordt. “Als dat zou lukken gaat de bereikbaarheid van zorg voor Rijswijkers wél omhoog,” aldus Lugthart.

2 reacties

  1. Dick

    Volgens HAP Delft kan ik als inwoner van Rijswijk en patiënt bij Reinier de Graaf niet terecht bij HAP Delft. Blijkbaar heeft het overleg SMASH en HAP nog niet plaatgevonden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.