Loopjongen van de penoze

Lezersactie: doe mee en maak kans!


‘Ik houd mij momenteel rustig. Het enige wat ik doe is plantjes water geven.’ ‘Plantjes water geven?’ ‘Ja, plantjes water geven. Het beheren en bewaken van wietplantages. Zo noemen we dat. Begrijp je?’ – fragment uit: Loopjongen van de penoze.

In dit boek vertelt de kleurrijke Haagse beroepscrimineel John Vink zijn bizarre levensverhaal aan auteur en vertrouweling Gerard Wessel. Een verhaal over zijn grote successen, maar ook over zijn vele mislukkingen. In Den Haag staat Vink bekend als de taxichauffeur, die zijn klanten vervoert in de oude cadillac van Frank Sinatra. Met deze baan als dekmantel bouwt hij een internationaal hasj- en wapenimperium op en financiert hij zelf een cocaïnetransport. Maar John is ook bezeten van mooie auto’s, motoren, wapens en vrouwen. Al zijn verdiende geld gaat hieraan op. John Vink leidt een leven waarin miljoenen zijn verdiend en miljoenen zijn vergokt, een leven met tientallen affaires (en aantal nooit opgeloste moorden).
Volbloed Hagenees John Vink (1954-2014) is opgegroeid zonder normbesef. Al op jonge leeftijd komt hij in aanraking met de politie, aangezien hij alles steelt wat los en vast zit. Met als bijnaam Pistolen Johnny, omdat hij bezeten is van wapens. Na een paar jaar op zee en verschillende detenties wegens overvallen, bouwt hij zijn eigen grootschalige hasj- en wapenimperium op.
Maar Vink wordt verraden en belandt in een gevangenis. Eenmaal weer vrij pikt hij de wapen- en drugshandel weer op. Op bestelling levert hij allerhande ‘diensten’. In het criminele circuit van Den Haag en ver daarbuiten is hij inmiddels een bekende en markante figuur.

Uilmeneer
Zo kent men John Vink in de Schilderswijk als de ‘uilmeneer’, vanwege zijn huisgenoten de drie Oehoe’s en vier Kerkuilen. En door zijn aquarium met overbodig geworden piranha’s. Nederland leert hem kennen door de talkshow van Sonja Barend in de jaren ’80, waar hij vertelt over zijn verlengde Mercedes. Zijn vrouw zit in het publiek. Als Barend Vink dwingt te kiezen tussen zijn toenmalige vriendin en de auto, aarzelt hij geen moment en zegt: “Sommige auto’s zijn zeldzaam, maar vrouwen zijn er genoeg.” Dit kost hem zijn huwelijk.

Fenomenaal geheugen
Het leven van John Vink is er eentje geweest vol criminaliteit, auto’s, eigenaardige passies, geweld, verkeerde beslissingen, hasj, seks, onwaarschijnlijke gebeurtenissen, bizarre wendingen, diefstal, trouw, zware delicten, vriendschap, verkwisting, misdaad en bedrog, passie, geluk, veel ongeluk en veel, héél veel vrouwen en gebrek aan normbesef. Uiteindelijk kiest hij tot aan zijn dood altijd voor zichzelf, de misdaad en de wapens. En typerend voor hem, hij overlijdt tussen zijn wapens.
In Loopjongen van de penoze komt de hele Haagse penoze voorbij, want Vink beschikte over een fenomenaal geheugen. Betrokkenen bevestigen al zijn verhalen.

Vertrouwensband
Auteur Gerard Wessel (1960) is altijd al gefascineerd door de kleurrijke zelfkant van de samenleving. Na zijn studie aan de Haagse School voor Fotografie en Fotonica wordt hij bekend als chroniqueur van de Nederlandse jeugdcultuur, als ‘hoffotograaf’ van Herman Brood en door zijn bijzondere portretten van o.a. Jules Deelder en Henk Schiffmachter. In 2015 is een collectie foto’s van hem aangekocht door het Rijksmuseum. Hagenees Wessel heeft al sinds 1990 een goede band met John Vink, die hij leert kennen als taxichauffeur. Ook als John vast zit, zoekt Wessel hem geregeld op waardoor een vertrouwensband ontstaat. Dit is in Johns wereld het hoogste goed en voor hem dé reden om mee te werken aan een boek over zijn leven. Inmiddels werkt Gerard Wessel ook aan een film over hem. Zie ook: www.alaskafilms.nl

Loopjongen van de penoze
Auteur: Gerard Wessel
Omvang: 256 blz.
Formaat: 13,5×21 cm, paperback
ISBN: 97890 8975 713 5
Prijs: € 20,00
Alle uitgaven van Just Publishers staan op www.justpublishers.nl

Lezersactie
Speciaal voor lezers van deze krant worden 5 boeken ‘Loopjongen van de penoze’ verloot. Meedoen en kans maken is eenvoudig. Vul onderstaande in en mail dit naar lezersactie@haagmedia.nl. De reacties moeten uiterlijk maandag 1 april binnen zijn.

COUPON
Vraag: Wat was de bijnaam van John Vink?
Naam:
Adres:
Woonplaats:
Tel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.