Lijstjes

“Jij bent neurotisch,” zei de man vriendelijk tegen me. Ter verduidelijking voegde hij eraan toe: “Dwangmatig.” Beledigd was ik niet. Alleen dacht ik: hoe leven andere mensen dan?

Ons gesprek ging over lijstjes en het belang ervan versus het leven leven zoals het komt, hij noemde dat “spontaan”. Ik dacht aan de risico’s van impulsief gedrag en dat Go With The Flow kan betekenen dat je meezeilt op je eigen gevoelens zonder dat je ergens terecht komt. Maar dat ben ik. En ik hou van lijstjes. Die geven structuur en richting. Een simpel voorbeeld: mijn biografie van Van Heutsz moet dit jaar af. Mijn lijstje zegt: elke maand een hoofdstuk en tussendoor bijschaven. Dat kan, want ik heb vrij lang onderzoek gedaan. Elke maand een hoofdstuk brengt vanzelf een lijstje voort waarop staat wat ik per week moet doen, en dat zorgt weer voor een verdeling van werkzaamheden over de zeven dagen. Elke ochtend maak ik een lijstje voor de dag. Als het héél druk is, ook een lijstje per uur, al moet ik dat weleens om drie uur ‘s middags bijstellen.
Verder dan lijstjes per kwartier ga ik niet, het leven moet leuk blijven.
De man vond me neurotisch, juist omdat ik lijstjes zo prettig vind.

Het zijn zulke ontmoetingen met anders denkende medemensen die me het langste bijblijven. Eens ontmoette ik iemand die er voor honderd procent van overtuigd was dat vrouwen in de keuken thuis hoorden. Dat hoor je niet vaak meer. Desgevraagd legde hij het me uit, het was iets met het karakter dat elke vrouw nu eenmaal had. Overtuigd was ik niet, en toch vond ik het een verrijking. Héél erg anders denkende mensen vallen buiten mijn verstandelijke en emotionele bereik, dus gesprekken met teruggekeerde IS-bruiden sla ik liever over.

Van de weeromstuit praat ik dus met mensen die me raar vinden. Daar leer ik van: hoe zij hun leven leiden. Ik kan het me nauwelijks voorstellen, dat iemand het waardevol vindt om van de ene opwelling naar de andere te stuiteren. Dat heet genieten te zijn, wat vaak als belangrijkste levensdoel wordt benoemd. Als het genieten voorbij is, wat hou je dan over?

Ooit begreep ik dat wat ik ook deed, er altijd kritiek en lof zou zijn. Vervolgens begreep ik, dat ik dan het beste mijn eigen weg kon gaan. En in het moment erna, maakt ik meteen een lijstje.

Vilan van de Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.