Lezing over molen De Vlieger

Op dinsdag 22 januari vertelt Aart Struijk in de lunchlezing het bijzondere verhaal van molen De Vlieger in Voorburg: de oudste nog bestaande poldermolen van Nederland.

Langs de Haagse Trekvliet bevonden zich vroeger verschillende poldermolens. De bekendste is De Vlieger uit 1621. Oorspronkelijk heette de molen Binckhorstmolen, maar in de 18e eeuw is de naam veranderd en is de molen vernoemd naar molenaar Arij de Vlieger. Het is de oudste nog bestaande poldermolen van Nederland. Deze achtkantige, eikenhouten en rietgedekte ‘grondzeiler’ werd in de 17e eeuw gebouwd voor de bemaling van de Veen- en Binckhorstpolder.
De lunchlezing gaat over de geschiedenis van deze oudste poldermolen van Nederland. Ook krijgt men informatie over de verschillende typen molens en hun werking.

Spectaculaire verplaatsing
In de jaren 80 van de 20e eeuw besloot de gemeente Leidschendam-Voorburg het gebied rond de Vliegermolen een nieuwe bestemming te geven. Er ontstond een plan om de molen te verplaatsen. Bij de reconstructie van polder Essesteijn in 1989 kon de Vliegermolen naar dat gebied overgebracht worden. De spectaculaire verplaatsing in oktober 1989, waarbij de molenromp over de spoorlijn moest worden getild, kreeg veel aandacht in de pers en op televisie. Nu staat molen De Vlieger al meer dan 25 jaar op zijn nieuwe plaats, als herinnering aan de Veen- en Binckhorstpolder. De nog volledig functionerende molen heeft ook een educatieve en toeristische functie.

Aart Struijk
De lezing wordt gegeven door Aart Struijk. Hij doet al lange tijd onderzoek naar de geschiedenis van molens in de Haagse en Delftse regio en publiceert regelmatig over dit onderwerp. In 2013 verscheen zijn boek ‘Van stadswal naar tunneldak’, over de geschiedenis van molen De Roos in Delft. Over deze enig overgebleven molen van Delft hield hij in de afgelopen jaren vele lezingen. Hij was mede-auteur van het boek over de molen Windlust in Nootdorp. Ook schreef hij onder meer een uitgebreide publicatie over de industriemolens langs de Vliet in Rijswijk, over korenmolen De Papegaaij en over de oude Duijvelsgatmolen in Delft. Als museumbeheerder, deskundige en vrijwilliger is Aart al lang actief bij molen De Vlieger in Voorburg.
De lezing wordt gehouden op dinsdag 22 januari van 12.30 tot 13.15 uur in Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. De lezing is gratis, maar aanmelden is verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl

Foto: Molen De Vlieger op zijn originele plaats, 1968.

Fotograaf JosPé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.