Lang of snel, bij TaalTaal kan het wel

In de gangen van TaalTaal in Scheveningen gonst het van de levendige gesprekken in het Nederlands, Engels, Spaans, Russisch en Noors. Dit is slechts een greep uit de vele talen die worden gesproken. Waarom een nieuwe taal leren? De redenen zijn net zo divers als de achtergronden. In dit artikel zetten we twee dames in de schijnwerpers die allebei vanuit een ander uitgangspunt een nieuwe taal zijn gaan leren.

Agnes Wróblewska begon in oktober 2015 aan een onderdompelingstraject Nederlands en zat binnen een aantal weken al op B1 niveau. Dan kan je al behoorlijk goed Nederlands (mee)praten. “Het is heel belangrijk de taal van het land waarin ik woon te spreken”, aldus Agnes. “Ik ben in 2014 naar Nederland gekomen en kon me prima met Engels en Duits redden, maar toch ontbrak er wat. Ik ben dan ook erg blij dat ik na zes lesweken bijna alles kan begrijpen en zeggen zonder bang te zijn voor fouten. Ik leer nog steeds en ga door tot mijn Nederlands helemaal perfect is.”

Bij de keuze voor een cursus spelen naast de kosten ook gevoel en sfeer een bepalende rol. “Ik ben zo blij dat ik voor TaalTaal heb gekozen. Ik heb in korte tijd veel geleerd. De docenten zijn super aardig en ze hebben elk hun eigen persoonlijke inbreng. Zelf werk ik in de verkoop en weet dan ook hoe belangrijk het is een goed gevoel te hebben als je in iets investeert”, zegt Agnes.

Henny Kegge besloot in 2009 voor haar werk haar Spaans op te frissen nadat zij in de jaren zestig ooit met deze taal was begonnen. Inmiddels volgt ze al 6 jaar Spaans bij TaalTaal, vooral omdat zij de cultuur van alle Spaanse taalgebieden zo interessant vindt. “Ik vind Spaans een prachtige taal en zeker de moeite waard.

De lessen volg ik nog steeds met veel plezier. Met name de variatie spreekt mij aan”, aldus Henny. “De noodzakelijke grammatica wordt afgewisseld met aspecten van cultuur en politiek”. Daarmee blijft het actueel en leer je zelfs op het hoogste niveau toch telkens weer iets nieuws.

Op de vraag of het leren van een nieuwe taal een verrijking was, antwoorden beide dames bevestigend. Agnes: “Natuurlijk! Het belangrijkste is het contact met mensen. Als je hun taal spreekt, kan je veel meer over de mentaliteit en cultuur leren. Veel mensen zeggen tegen me dat ik niet typisch Pools ben. Precies! Ik ben een persoon, die door talenkennis en een open persoonlijkheid steeds aan het ontwikkelen is.”
Ook volgens Henny is het leren van een taal een verrijking. “Het maakt het leven, dat steeds internationaler wordt, gemakkelijker. Ik heb kansen gekregen die ik zonder talenkennis niet zou hebben gekregen. Dus als ik in mijn werkzame leven ergens profijt van heb gehad, dan was dat wel van de kennis van talen. Ook naast het werk wordt het steeds handiger om vreemde talen te kunnen spreken.”

Interesse? Kom de sfeer proeven op een van de open dagen. De eerstvolgende is op 16 december (18.00 tot 21.00 uur). Locatie: Hoge Prins Willemstraat 226 E in Scheveningen. Meer details vindt u op www.taaltaal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.