Laat onbekenden nooit binnen

Oplichters en dieven gaan vaak zo geraffineerd te werk dat zij mensen van alles op de mouw spelden om bij iemand binnen te komen. Vooral ouderen laten deze mensen binnen en worden vervolgens slachtoffer van deze zogenoemde babbeltrucs. Politie Haaglanden adviseert onbekenden nooit zomaar binnen te laten.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. Deze oplichters zien er vaak heel betrouwbaar uit en komen vriendelijk en vertrouwenwekkend over. Van tevoren hebben zij al heel goed nagedacht over welke smoes zij vertellen en weten hun verhaal daarom erg geloofwaardig over te brengen.Beroven van kostbaarheden
De oplichters vertellen bijvoorbeeld dat zij van de gemeente zijn of zelfs uw nieuwe buur. Dit doen zij altijd slechts met één doel: toegang krijgen tot uw woning. Deze oplichters proberen u af te leiden, waarbij vaak de voordeur open blijft staan. Hierdoor komt dan een andere oplichter ongezien uw woning binnen om u vervolgens te beroven van uw kostbaarheden zoals geld, sieraden of uw pinpas met bijbehorende code.

Waarschuw ouderen
Iedereen kan helpen om het oplichters zo lastig mogelijk te maken. Vertel uw ouders, grootouders of oudere buren dat er regelmatig babbeltrucs plaatsvinden. En dat het helemaal niet onbeleefd is om mensen die ze niet kennen niet binnen te laten. Zeker niet als ze voelen dat er iets niet klopt. Adviseer ze om in dat geval ook direct de politie te bellen via alarmnummer 112.

Voorkom babbeltrucs
De belangrijkste tip om te voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt van een babbeltruc is om onbekenden niet zomaar in uw huis binnen te laten. Controleer altijd of de persoon die aanbelt ook echt is wie hij zegt dat hij is. Bel bijvoorbeeld ter controle altijd eerst naar het betreffende bedrijf of de instantie of de persoon die bij u voor de deur staat wel voor hen werkt. Laat u toch iemand binnen, verlies hem of haar dan niet uit het oog. Doe ’s avonds laat en ’s nachts niet open als u niemand meer verwacht en u niet weet wie er voor uw deur staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.