Kunstwerk Novo Sion in RijswijkBuiten

RijswijkBuiten heeft een eigen kunstwerk. Het werk getiteld Novo Sion van beeldend kunstenaar Michiel Kluiters is vrijdag 12 oktober officieel gedoopt door wethouder Cultuur Marloes Borsboom.
Novo Sion bestaat uit zestien grote schijven die verspreid over de wijk in stoep en straat zijn opgenomen. In de schijven heeft Kluiters in een reliëf van cortenstaal en beton telkens een andere voorstelling aangebracht die verwijst naar een stukje van de rijke geschiedenis van dit gebied. De naam van het kunstwerk is afgeleid van het klooster Sion dat hier ooit stond.

Audiotour
Om het verband tussen de nieuwe wijk en de geschiedenis van de plek verder te versterken, ontwikkelde Kluiters bij de schijven een speciale wandelroute met een audiotour. De wandelroute is te vinden in de app ‘Rondje Rijswijk’, die gratis is te downloaden vanuit de App- of Playstore. Zowel volwassenen als kinderen krijgen er extra verhalen te horen over het Spook van Sion, een reislustige Romeinse mijlpaal en een muntschat.

Kiezen
Aan de keuze voor Novo Sion ging een selectie vooraf. Eind december 2016 plaatste de kunstcommissie Rijswijk een advertentie in het kunstenaarsblad BK-info. Uit bijna 130 inzenders zijn zeven kunstenaars geselecteerd. Zij hebben hun schetsontwerpen in het voorjaar van 2017 aan de bewoners van RijswijkBuiten gepresenteerd. Vervolgens konden bewoners hun voorkeur uitbrengen. Dit is meegenomen in het advies van de kunstcommissie aan het college van burgemeester en wethouders, dat uiteindelijk koos voor Michiel Kluiters.

Identiteit
Wethouder Marloes Borsboom is blij met de realisatie van het kunstwerk. “Novo Sion verbeeldt de verschillende lagen van de geschiedenis op een toegankelijke manier. Hiermee draagt het bij aan de identiteit van de wijk. Daarom vond ik het ook belangrijk dat de bewoners zouden meedenken over de keuze voor het kunstwerk. Met als resultaat dat ik hier vandaag samen met hen Novo Sion mag dopen. Een heel bijzonder moment.”

Foto: Kunstenaar Michiel Kluiters (links) licht zijn kunstwerk Novo Sion toe. Foto Peter van Oosterhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.