Koninklijke Onderscheiding voor Vera Smits-Koch

Het heeft de koning behaagt… dat klinkt als een sprookje maar het was niet een van de familievoorstellingen die toneelvereniging Pseudoniem speelt. Maandagavond 18 maart ontving de in Wateringen wonende Vera Smits voor haar vele vrijwilligerswerk een koninklijke onderscheiding. Westlandse burgemeester Bouke Arends was speciaal hiervoor naar Parkoers in het Haagse Zuiderpark gekomen. Hij moest wel toestemming vragen aan de Haagse burgemeester Krikke om aan een Wateringse inwoner een onderscheiding in Den Haag te mogen aanbieden.

In zijn uitgebreide speech gaf Arends verslag van de vele vrijwillige werkzaamheden, die Vera in de loop van de jaren heeft verricht. Zoals voor toneelvereniging Trivelino (voor mensen met een beperking) en Pseudoniem (familievoorstellingen), de bibliotheek en buurtcentrum Joop, beide in Wateringen, waar zij de initiatiefneemster cq regelaarster is voor de gezamenlijke maaltijden, de voor mensen met een beperking bedoelde sprokkelstages in de Tweede Kamer en “dan nog de dingen die wij niet weten”, meldde de burgmeester met een glimlach. Slechts een enkeling was op de hoogte dat zij ook tien jaar gastouder is geweest voor leerlingen van de balletopleiding aan het Koninklijk Conservatorium.

Vera was vergezeld van haar man Jos en dochter Tessa. Zij waren van alles op de hoogte en hulde dat zij (en iedereen die verder was ingelicht) zo lang hun mond hebben kunnen houden! Vanwege haar gezondheid was de uitreiking in beperkte kring, wat het alleen nog intiemer en specialer maakte.
Het heeft al met al een jaar geduurd voordat alle zaken waren geregeld. Yvon Nijhuis, regiseuse van Trivelino en al meer dan veertig jaar bevriend met Vera, heeft er een grote kluif aan gehad. Zij heeft het lintje aangevraagd, alle festiviteiten geregeld en in gang gezet, mensen benaderd en uitnodigingen verstuurd. Ze traceerde oud-medespelers van Trivelino, nu in Australië wonend en via een groot scherm zichtbaar, die een hartverwarmende boodschap hadden ingesproken. Ook gaven de spelers van Trivelino via een ‘catwalk’ op hun eigen wijze een impressie van Vera’s vrijwilligerswerk. Alle aanwezigen hadden een briefje achtergelaten in een oranje versierde mand, die door als CliniClowns verklede spelers, werd aangeboden. Een leuke afsluiting van een geweldige avond.

Vera genoot zichtbaar van alle aandacht! ‘Zeer vereerd maar er zijn wel meer mensen die wat doen’ is haar mening. “Nou Vera, dat vinden wij niet,” aldus de aanwezigen. “Jij hebt deze koninklijke onderscheiding meer dan verdiend!”

Foto: Burgemeester Arends speldt Vera de Koninklijke Onderscheiding op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.