Koninklijke Onderscheiding voor Resto VanHarte oprichter Fred Beekers

Fred Beekers, oprichter van Resto VanHarte – een keten van sociale buurtrestaurants – is donderdag 25 januari 2018 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De kersverse Officier ontving de koninklijke onderscheiding omdat zijn leven voor het overgrote deel in het teken staat van ondersteuning aan kwetsbare groepen in onze samenleving. Naast oprichter van Resto VanHarte was Beekers ook medegrondlegger van Artsen Zonder Grenzen. Burgemeester van Castricum Toon Mans, die de onderscheiding uitreikte, prees Fred Beekers voor zijn verfrissende aanpak en zijn baanbrekende werk.

Resto VanHarte is één van de oudste sociale buurtrestaurants van Nederland. De landelijke non-profitorganisatie heeft inmiddels meer dan zestig Resto’s verspreid door het land.  ‘Eenzaamheidsprofessor’ Jenny Gierveld noemde Beekers in haar motivatiebrief de initiator van de bestrijdingsformule van sociale isolatie en eenzaamheid door de oprichting van Resto VanHarte. Ex-minister van VROM Pieter Winsemius prees Beekers om zijn maatschappelijke gedrevenheid. “Fred Beekers bracht met zijn restaurants hoop waar alles verloren leek en liet een vonkje warmte overspringen op mensen die zich alleen wisten.”

Een leven in het teken van ondersteuning van kwetsbare groepen
Na een rechtenstudie startte Beekers zijn loopbaan in 1975 als actie-coördinator bij Amnesty International. Negen jaar later werd hij medegrondlegger van Artsen Zonder Grenzen. In deze periode was Beekers actief in tientallen ramp- en oorlogsgebieden. Van 1992 tot 1998 werkte hij als rampenexpert voor de VN in Ethiopië en Somalië. Daarna keerde hij terug naar Nederland en werd fractiemedewerker voor de Tweede Kamer. In die periode werd hij getroffen door de problematiek van sociale uitsluiting en eenzaamheid in Nederland. In 2004 richtte Fred Beekers Resto VanHarte op, een organisatie die zich richt op de problematiek sociale uitsluiting en strijdt voor opheffing van het taboe dat op eenzaamheid rust. Tegenwoordig is hij manager bij de Haagse Community tegen Eenzaamheid en ambassadeur van Resto VanHarte.

Resto VanHarte: warme contacten en vrijwilligerswerk dat voldoening geeft
“Eenzaamheid is één van de laatste taboes. Met Resto VanHarte pakken we dat aan. Want als er één plek is waar mensen niet alleen zijn, dan is dat wel aan een gemeenschappelijke eettafel,” aldus Beekers. In twaalf jaar tijd serveerde stichting VanHarte landelijk meer dan 1 miljoen maaltijden. Meer dan 18.000 mensen deden vrijwilligerswerk in de Resto’s. Daar zaten 1.250 stagiairs tussen die een beroepsgerichte stage deden. Meer dan 2.500 stagiairs vervulden een maatschappelijke stage. Bijna 300 mensen kregen via de reclassering bij Resto VanHarte weer het gevoel dat ze op de juiste weg waren. Ruim 200 Wajongers vonden een nieuwe uitdaging in hun leven. Meer dan 5.000 wijkbewoners vonden als vrijwilliger een warme plek waar ze nuttig waren. Bij Resto VanHarte is iedereen van harte welkom.

 

Foto: Fred Beekers

fotograaf: Vincent van den Hoogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.