In gesprek over uw leven met uw (klein)kinderen

Wat weten uw (klein)kinderen eigenlijk over uw leven? Of wat weet u over uw (groot)ouders? Martine Sollie vertelt komende maand bij de Bibliotheek aan de Vliet in Rijswijk waarom het belangrijk is om hierbij stil te staan. En hoe een ‘fotobiografie’ hierbij kan helpen.

“Mijn oma was in mijn ogen altijd een statige, serieuze en wat stille vrouw,” vertelt Martine Sollie op haar website. “Zij maakte niet veel grapjes en ze was geen suikeroma. Ik praatte niet veel met haar en ik wist eigenlijk weinig van haar af.” Pas na het overlijden van haar oma op 95-jarige leeftijd hoorde Martine via familieleden meer over haar leven. “Vrijwel direct daarna dacht ik; had ik dit geweten toen zij nog leefde, dan had ik anders naar haar gekeken. Dan had ik haar beter begrepen en wellicht een andere relatie met haar gehad. Ik heb er spijt van dat ik bij leven niet meer aan haar gevraagd heb en daar niet meer tijd in heb gestoken.”
Verhalen vastleggen
Deze ervaring inspireerde Martine Sollie tot het vastleggen van de verhalen van andere oudere mensen. Om ervoor te zorgen dat zij wél nog tijdens hun leven in gesprek kunnen gaan met kinderen en kleinkinderen. En ook om hen zelf terug te laten blikken op hun leven. Fotobiografie, noemt Martine deze vorm van levensverhalen vastleggen. Zij maakt compacte multimedia biografieën, waarin de schoonheid van het leven wordt vastgelegd. “Het bevat audio- en videofragmenten. Er worden prachtige foto’s gemaakt, en ik beschrijf het levensverhaal aan de hand van een interview. Ook eventuele oude foto’s worden erin verwerkt ter ondersteuning van het levensverhaal.”

Mooi cadeau 
Iedereen kan een fotobiografie van zichzelf laten maken, maar het is ook een prachtig cadeau voor (groot)ouders bij bijvoorbeeld een verjaardag, jubileum en pensioen. Voorbeelden zijn te zien op www.fotobiografie.nl.
Meer weten? Op dinsdag 5 april is Martine Sollie van 15.00 tot 17.00 uur te gast bij de Bibliotheek aan de Vliet in Rijswijk. Zij vertelt dan meer over de fotobiografie en nodigt iedereen uit om die middag over zijn leven te praten en na te denken. De bijeenkomst is gratis. Verzeker uzelf van een plaats via www.bibliotheekaandevliet.nl of aan de balie in de bibliotheek.

Foto: Martine Sollie nodigt iedereen uit omover zijn leven te praten.

Foto Daniëlle Vermeij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.