‘Ik heb mijn woord gegeven en daarin zijn we betrouwbaar’

Toen Richard de Mos zes jaar geleden te horen kreeg dat hij Tweede Kamerlid-af was, leek zijn politieke carrière al na twee jaar op te houden. “Natuurlijk, als je ‘verjonging’ als reden opkrijgt dat je niet meer in de kamer komt, terwijl je dan pas 36 jaar bent, vind je dat heel klote,” blikt De Mos terug. “Ik heb gedacht mijn zetel terug te geven en helemaal te stoppen met politiek. Dit was niet mijn wereld, dacht ik. Ik wilde weg. Ben toen gaan duiken in de Dominicaanse Republiek. Weg van alles.” Maar De Mos zou zich terugvechten, en hoe.

Als goede bekenden op hem inpraten en hem hun steun toezeggen, is Groep De Mos al snel geboren en komt het geloof te kunnen uitgroeien tot een partij om rekening mee te houden. De Mos: “Politiek waarbij politici de wijk intrekken en echt luisteren naar de verhalen en de problemen van bewoners, werd niet bedreven. Dus dat zijn we gaan doen. Met overgave, met stadsdeelvoorzitters, met wijkvertegenwoordigers. En met succes. Burgers voelden zich gehoord. Wij beten ons als pittbulls vast in de wijkdossiers en lieten pas los als de door ons gestelde vragen volledig en goed beantwoord waren.”
Via nieuwsbrieven en social media koppelde De Mos terug waar hij mee bezig was. In kranten als deze en de Loosduinse, maar ook de Scheveninger was vervolgens te lezen hoe de zaken er voor stonden. “Mensen hebben gezien dat wij serieus met hun klachten aan de gang waren en dat het niet gespeeld was maar recht uit het hart kwam.”

De Mos bezweert dat zijn nieuwe fractie, met de zojuist aangenomen ervaren Elias van Hees voorop, de werkwijze die De Mos en de zijnen landelijk de geuzennaam van ‘ombudsmanpolitiek’ opleverde, met dezelfde intensiteit voortzet.
Dat was fractieleider De Mos. Wethouder Richard de Mos is echter niet van plan heel veel te veranderen. Die wil makkelijk benaderbaar blijven, die wil het contact met de burger blijven zoeken. “Natuurlijk ga ik ook nee moeten verkopen, we hebben immers een coaltieakkoord te vogen. Maar ik wil wel altijd die wijken in blijven gaan om het de mensen uit te leggen. Om dingen binnen te halen voor mijn achterban, die hopelijk in 2022 weer verder is gegroeid, en om te kúnnen besturen, heb ik ook zaken aan andere partjen moeten gunnen. Maar nu we aan de knoppen zitten kunnen we meer van ons partijprogramma binnenhalen dan ooit.”

Meer gevarieerd woningaanbod
Escamp was ooit een bloeiend stadsdeel van Den Haag, na de oorlog door jonge gezinnen opgebouwd. Het ging goed. Veel diversiteit, muziek, en met de Leyweg een groot winkelcentrum dat uit de grond werd gestampt. Het kon niet op. Nu, meer dan vijftig jaar later gaat het niet goed in Escamp, meent De Mos. “We hebben zeven wijken waarvan er vijf tot de armste wijken van Nederland horen. De leefbaarheid staat onder druk, verpaupering is een probleem, leegstand in winkelcentrum Leyweg die de spuitgaten uitloopt, mensen die in armoede leven en maar moeilijk aan werk komen,” verzucht De Mos, die er tegelijkertijd ook kansen ziet. “We gaan nieuwbouw plegen, dus verpauperde huizen plat gooien. We gaan zorgen dat er een meer gevarieerd woningaanbod komt in bijvoorbeeld Bouwlust, zodat mensen niet meteen de wijk ontvluchten zodra hun portemonnee dat toelaat”, blikt De Mos vooruit. “Het grote Escamp met – vergis je niet – bijna honderdvijfentwintigduizend inwoners, mag nooit het afvoerputje van Den Haag worden.”

Haags kwartiertje
Onlangs maakte hij samen met de volgens hem bevlogen stadsdeeldirecteur Rene Baron een fietsrit door de wijk en het winkelcentrum. Sprak daar met ondernemers die hun zorgen uitspraken over de door de herinrichting verdwenen parkeerplekken en de invoering van betaald parkeren. Een groengele parkeerzone is direct geopperd en wordt nu onderzocht. Zo wil De Mos als stadsdeelwethouder te werk gaan. Samen met ondernemers en bewoners kijken of in dit geval winkelcentrum Leyweg een nieuwe impuls kan krijgen door bijvoorbeeld het fietspad door te laten lopen, een aantal leuke evenementen waardoor er meer reuring en doorloop ontstaat.
“Ik wil gewoon zo veel mogelijk de wijken intrekken om problemen op te lossen, en met Escamp is dat een best een uitdaging,” realiseert De Mos zich, die wekelijks een spreekuur gaat houden in stadsdeel Escamp. Zelf noemt hij dit – hoe kan het ook anders – het Haags kwartiertje. Dit zal telkens op een andere locatie gebeuren. Via zijn wekelijkse column in de ZuidwesterKrant, maar ook via social media wordt een week van te voren kenbaar gemaakt waar hij samen met stadsdeeldirecteur Rene Baron de mensen te woord zal staan. “Mensen moeten vooral met ideeën komen, niet alleen met klachten. Samen met hen én Rene Baron, die superenthousiast is, wil ik gewoon heel mooie dingen voor Escamp doen.”

Veni, vidi, vici
De kakelverse wethouder Economie, Sport en Buitenruimte zit vol zelfvertrouwen in zijn dure Eames-stoel aan zijn dodelijk saaie trespa vergadertafel, hoog in het stadhuis. Hij zou liegen als hij geen vorm van druk voelde, maar straalt uit dat hij het onder controle heeft.
Met acht zetels in de raad viert besturend Groep de Mos / Hart voor Den Haag deze zomer het zesjarig bestaan. “We gaan het gewoon doen,” besluit De Mos met een fanatieke twinkeling in de ogen. “Wij durven bestuursverantwoordelijkheid te nemen. We hebben met generatiegenoten Revis, Van Asten en Kapteijns onderhandeld en een band gekregen, elkaar dingen gegund, comfort gegeven. Onze achterban heeft waar voor hun stem gekregen, maar we zullen ook wel eens op onze bek gaan en zaken niet binnenhalen of wat moeten weggeven, zo gaat dat in een coalitie.”
“We kwamen met een visie. We zagen hoe we politiek wilde bedrijven, de ombudsmanpolitiek. We winnen omdat heel veel mensen gelukkig op ons gestemd hebben, en nu – zeg ik in alle bescheidenheid – moeten we het waarmaken. Nu moet onze fractie laten zien dat we kunnen besturen, ook bij zwaar weer. Een man een man, een woord een woord. Ik heb GroenLinks, D66 en de VVD mijn woord gegeven, dat we het samen gaan doen, in dit akkoord. Daar gaan we voor, daarin zijn we betrouwbaar”, besluit de immer goedlachse De Mos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.