HTM vraagt aandacht voor verkeersveiligheid

Reizigers van HTM ervaren dagelijks de vervelende gevolgen van het plotseling remmen van tram of bus voor andere weggebruikers. “Onze trambestuurders en buschauffeurs zien een toenemend gebruik van smartphones bij vooral fietsers en voetgangers in het verkeer waardoor de aandacht verslapt. Daardoor ontstaan geregeld bijna-ongelukken. Dit is reden voor HTM om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid,” aldus een woordvoerder.

Dagelijks banen de trambestuurders en buschauffeurs van HTM zich samen met automobilisten, fietsers en voetgangers een weg door het drukke wegverkeer in Den Haag en omgeving. Met iets meer dan 4000 ritten per dag leggen zij gemiddeld zo’n 37.000 kilometer af. Het aantal aanrijdingen is de afgelopen jaren min of meer gelijk gebleven. Maar tijdens een gemiddelde rit zijn er wel tot 40 momenten waarop een bestuurder of chauffeur moet ingrijpen om een aanrijding te voorkomen.

Defensief rijden
Een tram heeft geen stuur en moet in de rails blijven. Uitwijken is dus niet mogelijk. Door het gewicht en de lengte van de tram is de remweg langer dan bij een personenauto. Dat geldt ook voor de bus. “HTM besteedt veel aandacht aan veiligheid in het verkeer. Defensief rijden is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot trambestuurder of buschauffeur. Trambestuurders en buschauffeurs zijn de hele dag bezig met het anticiperen op het gedrag van overige weggebruikers. Dat is onderdeel van hun professionaliteit en vakmanschap.”

Goed voorbeeld
HTM vraagt vooral fietsers en voetgangers om alert te zijn op tram en bus. Onlangs ontving een trambestuurder van HTM een excuus van een jongedame die met oordopjes in door rood reed. De trambestuurder moest hard remmen om een ongeluk te voorkomen. De reizigers in de tram werden hierdoor ruw door elkaar geschud. HTM vindt de reactie van deze jongedame een goed voorbeeld van inzicht in je eigen rol als verkeersdeelnemer. Uit wetenschappelijk onderzoek (SWOV 2013) blijkt dat vooral jonge fietsers 1,4 keer zoveel risico op een ongeval hebben wanneer ze tijdens hun rit bezig zijn met bijvoorbeeld een smartphone.
“Onze reizigers vragen wij ook om rekening te houden met het plotseling optrekken of stoppen. HTM adviseert reizigers zich goed vast te houden, ook al rijdt de tram of bus langzaam. In het drukke verkeer komt het geregeld voor dat trambestuurder of buschauffeur plotseling moet remmen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.