Het verschil tussen de reuzen- en gewone berenklauw

Op diverse plaatsen in Rijswijk is de (reuzen-)berenklauw aangetroffen. Deze exotische plant dankt zijn naam aan de klauwvormige bladen en gedijt goed in ons klimaat. Er is een verschil tussen de reuzenbereklauw en de gewone berenklauw.

De gewone berenklauw is familie van de reuzenberenklauw en komt algemeen voor. Deze plant lijkt sterk op de reuzenberenklauw, maar is kleiner. Het sap van deze plant heeft minder effect op de huid dan dat van de reuzenberenklauw, maar er kunnen blaren ontstaan als de huid is blootgesteld aan zonlicht. De gewone berenklauw is daardoor minder schadelijk dan de reuzenberenklauw.

Overigens komen de stoffen uit de plant die daar verantwoordelijk voor zijn (furanocumarines) algemeen voor bij verschillende soorten uit de Schermbloemenfamilie. Dit algemene voorkomen is geen reden om al deze planten te bestrijden.

Door intensief maaien kan het aantal berenklauwen onder controle gehouden worden. De berenklauw wordt in de gemeente bestreden op locaties waar veel mensen komen en in de buurt van kinderspeelplaatsen. Daar wordt meerdere keren gemaaid. Naast het maaien worden ook schapen ingezet om de berenklauw te bestrijden in de parken en op plekken die moeilijk bereikbaar zijn met de maaimachines, zoals in het Elsenburgerbos en het Wilhelminapark.

Een (reuzen-)berenklauw, die in een park, een plantsoen of aan de slootkant op enkele meters van een fiets- of voetpad staat, laat de gemeente in principe staan. Mensen die een berenklauw weten te staan op een gevaarlijke locatie, kunnen dit doorgeven aan Kant Contact center, tel. 14070 of het digitaal doorgeven op meldpunt@rijswijk.nl. Na melding wordt de locatie beoordeeld en zo nodig extra gemaaid.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.