Herinneringen aan Hans Vermeulen

Vorige week overleed muziekicoon Hans Vermeulen op zeventigjarige leeftijd in een Thais ziekenhuis. Muziek was zijn passie, een leven lang. Hij heeft een indrukwekkende muzikale erfenis achtergelaten en was ook in Den Haag nog altijd populair.

door Martin Reitsma

Hans Vermeulen werd geboren in Voorburg op 18 september 1947 en wist als zevenjarig kind al dat hij muzikant wilde worden. In oktober 1961, op veertienjarige leeftijd, begon hij in een bandje dat later de Sandy Coast zou worden. Sandy Coast scoorde een aantal hits in de jaren zestig en zeventig zoals ‘Subject of my thoughts’, ‘I see your face again’, ‘True love that’s a wonder,’ ‘Just a friend’ en ‘Summertrain’.
Op 13 juni 1980 trad Sandy Coast op tijdens de Haagse Beatnacht, waarna zij besloten een comeback te maken. Het album ‘Terreno’ werd uitgebracht. En ‘The eyes of Jenny’ werd in 1981 een enorme hit. Hierna werd af en toe nog samen opgetreden. In 1988 kwam Sandy Coast opnieuw bij elkaar voor het album ‘Rendez vous’.

Rainbow Train
De gebroeders Hans en Jan Vermeulen richtten in 1975 de groep Rainbow Train op. De band was populair en en trok veel aandacht door haar muzikale klasse en bundeling van talent. ‘Heaven on earth’ en ‘Another band’ werden bekende hits.

Zangeres Aom
Voorts was Hans erg succesvol als producer en componist voor andere groepen en artiesten. Hij schreef en produceerde onder andere voor Anita Meijer ‘The alternative way’. Hij produceerde in 1987 voor zangeres Nadieh en had begin jaren 90 succes met onder meer Ruth Jacott. Hierna volgde een moeilijke privéperiode waarna Hans midden jaren negentig naar het Thaise eiland Ko Samui emigreerde en trouwde met de Thaise zangeres Aom. Hij liet op dit eiland een studio bouwen maar kwam ook met enige regelmaat terug naar Nederland voor optredens samen met zijn band The Rest, waarmee enkele geslaagde albums werden opgenomen.

In het nieuwe millenium
Vermeulen herdacht in 2001 zijn broer Jan en deed onder meer optredens op Houtrust; in 2008 bij 50 jaar Nederpop Live en oogstte in 2015 bij Parkroad Café Live succes. Voorts nam hij met zijn band The Rest een nieuw album op in de Parkroad Studio van Erik Kuylaars. Hij ontving talloze prijzen zoals een Gouden Harp en een Edison.
Met zijn overlijden verliest de Nederlandse muziek, een betrokken, aimable man. Hij was een groot en talentvol muzikant, componist en producer.

Foto: Vlnr. Martin Reitsma, Evert Nieuwstede (Urban Heroes), Dirk Vermeij (Wild Romance), Robert Jan Stips (The Nits) en Owen Paul (Britse popzanger); zittend Hans Vermeulen en Rudy Bennett (Motions).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.