Hendrik Jan geeft handige snoeitips

Lezersactie: doe mee en maak kans!


Met het voorjaar in aantocht gaan de groene vingers jeuken. We willen de tuin weer in. Lekker aan de gang om de planten, hagen en bomen nog mooier te laten bloeien. En daar hoort snoeien bij. Maar tegen dat klusje ziet menig tuinbezitter op. Bang om het verkeerd te doen waardoor goed bedoeld snoeien opeens knoeien wordt. Daarom geeft Hendrik Jan zes handige snoeitips.

Halfheesters nooit later dan maart
Halfheesters zoals lavendel moet je bij de eerste voorjaarssnoei (eind februari / begin maart) flink terugknippen. Zorg er wel voor dat er levende blaadjes in blijven zitten. Bij de tweede snoei (augustus, september) knip je enkel de bloemaren en de hieraan vastzittende stengel eruit. Snoei bij de eerste voorjaarssnoei nooit later dan maart anders knip je de bloemaanleg eruit. De meest bekende halfheester is lavendel.

Wacht bij bomen totdat ze volledig in blad zijn
Snoeien van bomen kan het hele jaar zolang het maar niet vriest. Maar let op. In de winter kan een boom bloeden. Dit komt vooral voor bij de walnoot, de berk, de esdoorn en de schijnbeuk. De sapstroom is zich tijdens het bloeden al aan het voorbereiden voor het komende jaar. Verstoor dit proces niet en wacht dus even met snoeien totdat de boom volledig in blad is.

Gebruik bij hagen scherp gereedschap
Prunus, hulst, buxus en meidoorn zijn de bekendere hagen. De eerste snoei van hagen is rond mei en de tweede in augustus / september. Gebruik scherp snoeigereedschap om kneuzingen te voorkomen. Bij bot gereedschap kan een haag verbranden en gaat hij geel kleuren.

Tel de takken bij nieuwe fruitbomen
Fruitbomen kennen twee snoeivormen: zomersnoei en wintersnoei. Wil je daar meer over weten dan is het speciale snoeiboekje van Hendrik Jan een uitkomst. Het staat vol snoeitips over de meest voorkomende planten, struiken en bomen in Nederland. Dit boekje en een Hendrik Jan toolbox ontvang je gratis bij aanschaf van 25 euro aan Hendrik Jan producten. Kijk voor alle deelnemende winkels op hendrikjan.nl.

Tweede snoei is tweede bloei bij vaste planten
Bij veel soorten vaste planten loopt de bloei in de zomer terug. Wil je een tweede bloei? Snoei dan in de zomer nog een keer. Net als in de winter kun je de plant volledig afknippen.

Rozen half maart terugsnoeien
Er zijn heel veel verschillende soorten rozen die allemaal op hun eigen manier gesnoeid moeten worden. Wel kun je ze medio maart allemaal terugsnoeien. Indien nodig, als je uitbundige groei wil beperken, kun je later in het jaar een tweede keer snoeien.

Over Hendrik Jan snoeischaar papegaaienbek
Zeer comfortabele lichtgewicht (aluminium) en ergonomisch ontworpen snoeischaar papegaaibek voor stompvrij en precieze snijding. Juiste houding door goede positie van de snijkop. Snijdt takken tot 20 mm. Met bovenblad voorzien van een Teflon anti-kleeflaag waardoor plantensappen en vuiligheid niet aan het mes blijven kleven en overdraging van ziektes voorkomen kunnen worden. Door de mesvergrendeling bovenop de snoeischaar, door rechts- en linkshandigen te bedienen. Met het anti-slip softgrip uitgevoerde handvat wordt voorkomen dat de hand wegglijdt zodat men comfortabel kan werken.

Lezersactie
Voor een lezersactie in deze krant worden zes Hendrik Jan snoeischaren verloot. Meedoen en kans maken is eenvoudig. Vul onderstaande in en mail dit naar lezersactie@haagmedia.nl. De reacties moeten uiterlijk maandag 27 maart binnen zijn.

COUPON
Vraag: Wanneer is de eerste snoei van hagen het best?
Antwoord:
Naam:
Adres:
Woonplaats:
Tel.nummer: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.