Half miljoen tekenbeten verwacht binnen twee maanden

Het RIVM verwacht dit jaar een asoluut record aantal mensen dat wordt gebeten. Volgens het instituut was er namelijk in de eerste vijf maanden van dit jaar al een stijging van 29 procent in het aantal mensen dat een beet meldde via een speciaal in het leven geroepen tekenradar.

Doordat het eerder warm is in het voorjaar zijn teken langer actief dan voorheen. Maar je kunt hele jaar door een tekenbeet oplopen. Als het warmer is dan zeven graden worden de spinachtige diertjes actief. “Elk jaar zien we in onze data van tekenradar.nl een duidelijke piek in juni en juli van het aantal tekenbeetmeldingen”, zegt Kees van den Wijngaard, epidemioloog van het RIVM. “We zijn benieuwd naar het aantal meldingen in de rest van dit jaar, maar opvallend is dat het aantal meldingen in de eerste vijf maanden van 2018 29 procent hoger ligt dan het gemiddelde van de vijf jaar daarvoor.” Het aantal tekenbeetmeldingen hangt in belangrijke mate samen met de weersomstandigheden. Daarnaast speelt ook de aandacht voor Tekenradar.nl een rol. Elk jaar lopen we in Nederland ruim één miljoen tekenbeten op. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet.

Ziekte van Lyme
Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Tegenwoordig krijgen ongeveer 27.000 mensen per jaar deze ziekte; vier keer zoveel als twintig jaar geleden. Lyme kan onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken.

Het RIVM doet nu onderzoek naar testen die in Duitse laboratoria worden gebruikt, om te kijken of daarmee aan het begin van de behandeling voorspeld kan worden wie klachten zal houden. Dat zou het misschien mogelijk maken om langdurige klachten alsnog te voorkomen.

Controleren
Teken zijn kleine spinachtige parasieten en met het blote oog bijna onzichtbaar. Ze blijven in leven door zich bij ‘gastheren’, dieren en mensen, te voeden met bloed en stappen over als een mens of dier langsloopt.. Vaak ontdek je een teek pas nadat het zich in je huid heeft vastgebeten en volgezogen met bloed. Controleer jezelf daarom goed, nadat je in gras, struikgewas of heide bent geweest. Maar zelfs als je even in de tuin hebben gezeten, doen je er goed aan je huid te controleren.

Teken houden zich vaak op in de liezen, knieholtes, oksels, achter de oren of tussen de billen. Als een teek is verwijderd, moet het wondje drie maanden in de gaten worden gehouden op tekenen van Lyme, zoals een rode kring rond de beet en griepachtige verschijnselen. Het RIVM vraagt mensen om melding te doen van tekenbeten en Lyme via tekenradar.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.