Hagenaars voelen zich steeds veiliger

Hagenaars voelen zich steeds veiliger in hun stad. Dat blijkt uit de veiligheidsmonitor van het CBS die naar buiten is gebracht. Het aandeel Hagenaars dat zich ‘wel eens onveilig’ voelt daalde van 46,5 procent in 2013 naar 42,7 procent in 2015. Het aandeel Hagenaars dat zich ‘vaak onveilig ‘ voelt daalde in dezelfde periode van 4,4 procent naar 3,4 procent. Daarmee verbetert het veiligheidsgevoel gestaag, al houdt dit nog steeds geen gelijke tred met de nog veel sterkere verbetering van de feitelijke misdaadcijfers over de afgelopen jaren.

Afgelopen jaar daalde het aantal misdrijven met 7 procent. Positieve uitschieters waren de zogeheten ‘high impact crimes’. Zo werden er over 2015 21 procent minder straatroven gepleegd dan het jaar ervoor, daalde het aantal overvallen met 24 procent en daalde het aantal geweldsdelicten met 10 procent.

Zeker tegen de achtergrond van de dagelijkse berichtgeving over internationaal terrorisme, radicalisering en vluchtelingenstromen, lijkt het er nu op dat deze dalende misdaadcijfers nu ook echt worden herkend door de bewoners van Den Haag. Dit neemt niet weg dat de gemeente er aan blijft werken om ervoor te zorgen dat de veiligheidsbeleving meer in overeenstemming komt met de objectieve veiligheid van de stad.

Communicatie via social media speelt daarbij een belangrijke rol, net als het werken aan schoon, heel en veilig op buurtniveau. Ook de ‘Haagse kracht’ wordt benut. Den Haag heeft de meeste bewonersinitiatieven op het gebied van veiligheid in Nederland. Dat zorgt voor meer veiligheid in de buurt en voor een verbetering van het veiligheidsgevoel van de deelnemers. Onderzoek heeft aangetoond dat het veiligheidsgevoel van bewoners vaak toeneemt als zij het gevoel hebben zelf invloed te kunnen uitoefenen op de veiligheid in hun buurt.

Foto: Op de alarmcentrale van de politie in Haaglanden komen minder meldingen van ‘high impact crimes’ binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.