Haags Historisch Festijn 20 en 21 augustus

Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus vindt het eerste Haags Historisch Festijn plaats op het Binnenhof, langs de Hofvijver en in de Paleistuin van 11.00 tot 17.00 uur. De geschiedenis van de Graven van Holland in de dertiende eeuw tot het Koningshuis nu wordt in het hart van Den Haag tot leven gebracht.

Op zaterdag wordt het evenement om 12.00 uur officieel geopend door Marco van Baalen, directeur Haags Historisch Museum, op het Binnenhof waar het schouwspel plaatsvindt van de graaf van Holland die voor de Ridderzaal van zijn grafelijk kasteel ridders, edelen en volk welkom heet. Langs de Hofvijver ligt het middeleeuws kampement van de Compagnie van Brederode en Huurlingen die hem hielpen bij zijn strijd om de macht. In de Paleistuin komen de 8 koninginnen uit het 200-jarig koninkrijk tot leven, want op het moment dat wij een koningshuis kregen koos koning Willem I met zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen voor Paleis Noordeinde. 
De locaties worden verbonden door het historisch winkelgebied Hofkwartier, Noordeinde en de Passage.

 
Ook zijn er historische activiteiten die aansluiten op het Festijn. Op zaterdag zijn er extra Ridderzaalrondleidingen door ProDemos. Op zondagmiddag er is een speciale wandeling door het oude dorp die Haghe door Gilde Den Haag en in het Haags Historisch Museum is  een bijzondere voorstelling over Wilhelmina door Nel Kars en een kinderworkshop. Op beide dagen kunt u met een Gouden Koets door het oude centrum.  Er is vervoer per boot door de Willemsvaart en de Ooievaart en er rijdt een historische Tourist-Tram. Op zaterdag kunt u hiermee ook naar het Historisch Festival Scheveningen. Of er kan een bezoek gebracht worden aan de musea rond het Binnenhof: de Gevangenpoort, die oorspronkelijk een van de drie toegangspoorten was van het grafelijk kasteel met ernaast museum Galerij Prins Willem V met de collectie schilderijen van de vader van koning Willem I of het Mauritshuis met een grote collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw.

 
Het Binnenhof is al gedurende 8 eeuwen het centrum van de macht van de graven van Holland tot de Regering nu. Stichting HISTORIE-KS organiseert het Haags Historisch Festijn en streeft er naar om de komende jaren steeds meer de archeologie en geschiedenis tot leven te brengen met alle partners. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, de Provincie Zuid-Holland, Fonds1818 en donateurs. Het Schouwspel op het Binnenhof, het kampement langs de Hofvijver en het bezoek aan de koninginnen in de Paleistuin zijn gratis toegankelijk. Voor meer informatie kijk op de website van HISTORIE-KS.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.