Groep de Mos: hoogste tijd voor upgrade ‘vergeten’ winkelgebied Dierenselaan

De Haagse lokale partij Groep de Mos / Hart voor Den Haag vindt dat er snel iets moet gebeuren om het winkelgebied bij de Apeldoornselaan en Dierenselaan aantrekkelijker te maken voor het winkelend publiek. De laatste tijd krijgen buurtbewoners de indruk dat er dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Bovendien is het winkelaanbod niet divers genoeg. Ook is het parkeren voor bewoners in de directe omgeving rampzalig. De partij wil daarom dat het stadsbestuur het voorjaar gebruikt om een plan van aanpak te maken voor een aantrekkelijker winkelgebied.

Buurtbewoner, frequent bezoeker van het winkelgebied en kandidaat-raadslid namens Groep de Mos / Hart voor Den Haag Frank Verhoef (plek 45) wil dat er in ieder geval een integrale handhavingsactie komt, waar ook de Belastingdienst bij betrokken is. “Zo’n actie heeft geholpen bij de zevensprong, waar De La Reyweg, de Apeldoornselaan, Beeklaan en de Loosduinse Kade samenkomen.” Verhoef: “Dan pak je drugsdealers, illegale gokpraktijken en andere foute zaakjes, die iets te verbergen hebben, aan. Dan laat je als gemeente zien: wij zitten hier bovenop, en we luisteren naar de zorgen van buurtbewoners en bonafide ondernemers die het beste met het winkelgebied voor hebben.” Groep de Mos roept het stadsbestuur op eenzelfde handhavingsactie te organiseren op de Apeldoornselaan en Dierenselaan. “Laten we wel wezen: de winkels waar nooit iemand komt en die spuugdure auto’s met een buitenlands kenteken die ‘s avonds met de motor aan op de Dierenselaan staan geparkeerd, roepen toch vragen op.”

Het kandidaat-raadslid herinnert zich nog hoe de winkelstraat er zeven jaar geleden uit zag. “Ik kom hier graag voor mijn dagelijkse boodschappen, maar ik heb het idee dat het winkelaanbod de afgelopen jaren een stuk minder divers is. Je ziet veel dezelfde zaakjes. Oude zaakjes verdwijnen, en nieuwe zaakjes lijken wel erg veel op het bestaande aanbod. Het is mooi dat er bijna geen leegstand is en daar heb ik alleen maar respect voor, maar het is toch leuker als er meer variatie in het aanbod is?” aldus Verhoef. “Het zou helpen als de gemeente inzet op branchering, dus op het optimaal afstemmen op de behoeftes van de buurt. Met een diverser winkelaanbod wordt het winkelgebied echt veel aantrekkelijker op de lange termijn. Ik zie dit winkelcentrum graag concurreren met bijvoorbeeld de populaire en diverse Fahrenheitstraat. De Dierenselaan lijkt de afgelopen jaren te zijn vergeten door de gevestigde politiek. Onacceptabel! Waar wachten we nog op?”

Daarnaast wil Groep de Mos / Hart voor Den Haag een aanpak van de verkeersproblematiek in het winkelgebied. Met name het parkeren voor bewoners is rampzalig. “Wie ‘s avonds laat thuis komt, kan echt geen plek meer vinden. Wij vragen er regelmatig aandacht voor, maar het College wil niet over de brug komen met meer parkeerplaatsen op bijvoorbeeld De La Reyweg door het invoeren van schuinparkeren. Ook wil Groep de Mos het betaald parkeren fors goedkoper maken, door een gereduceerd tarief van 10 cent per uur te rekenen. Verhoef: “Daarmee zul je meer mensen naar het winkelgebied trekken, want we weten allemaal dat duur betaald parkeren consumenten verjaagt”.

Verhoef wil nog één ding kwijt: “Ik wil verder dat er iets wordt gedaan aan het stoplicht aan het einde van de Apeldoornselaan, vlakbij de zevensprong. Die lijkt het gewoon niet meer te doen. Dat duurt nu al maanden. Niemand wil daar letterlijk méér dan vijf minuten voor z’n lol voor een rood stoplicht staan!”

Groep de Mos stelt schriftelijke vragen aan het College.

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het raadslid De Mos (Groep de Mos) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad:

1) Hoeveel meldingen over het winkelgebied Apeldoornselaan-Dierenselaan kreeg u in 2017 binnen via het gemeentelijk meldpunt 14070, bijvoorbeeld naar aanleiding van criminele activiteiten?

2) Bent u met Groep de Mos van mening dat een winkelgebied allereerst als veilig en schoon moet worden ervaren voordat het winkelend publiek zich er laat zien? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u eraan doen om het winkelgebied Apeldoornselaan-Dierenselaan te upgraden en zodoende schoner en veiliger te maken?

3) Staat er een integrale handhavingsactie, zoals eerder uitgevoerd bij de zevensprong (De La Reyweg, Apeldoornselaan, Beeklaan en Loosduinse Kade), op de planning voor het hierboven genoemde winkelgebied? Zo neen, waarom niet?

4) Wat gaat u doen om de parkeerproblematiek in het winkelgebied op te lossen? Graag een gedetailleerd antwoord.

5) Bent u tevens bereid te kijken naar de stoplichtsituatie bij het einde van de Apeldoornselaan vlakbij de zevensprong? Autobezitters moeten daar soms wel zes tot zeven minuten wachten voordat het licht groen wordt, terwijl er geen verkeer voorbijkomt van links. Graag een toelichting.

6) Groep de Mos ziet graag een plan van aanpak om het winkelgebied een upgrade te geven, waarbij alle voorgaande punten worden meegenomen. Bent u het hiermee eens? Zo ja, hoe ziet u dat voor zich? Zo neen, waarom niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.