Gratis OV voor Haagse jongeren

De gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat jongeren, ongeacht hun achtergrond of het inkomen van hun ouders, volledig moeten kunnen meedraaien in de maatschappij. Daarom introduceert Den Haag de OV-jongerenpas, waarmee jongeren van 12 tot en met 17 jaar met een Ooievaarspas in de weekenden en officiële schoolvakanties gratis kunnen reizen binnen de gemeente Den Haag, op alle HTM tram- en buslijnen.

De Ooievaarspas maakt het al mogelijk om deel te nemen aan sportieve, culturele of educatieve activiteiten. Maar zolang deze jongeren geen geld hebben om daar naartoe te gaan, blijft er een drempel bestaan.

Vandaag, woensdag 31 mei, hebben wethouder Baldewsingh (SWWS), de heer Boot (financieel directeur HTM) en de heer Warmerdam (voorzitter van Stichting Leergeld) in Theater De Regentes de kaart officieel gelanceerd.

Via Stichting Leergeld konden gezinnen  al in aanmerking komen voor een fiets. Helaas is er niet voor ieder gezin een fiets beschikbaar, bovendien is een fiets niet altijd de oplossing. Als de sportclub – of andere activiteit – aan de andere kant van Den Haag zit bijvoorbeeld, is de tram een beter alternatief. Ook ’s avonds laat is voor veel jongeren, met name meisjes, de fiets geen optie.

Wethouder Rabin Baldewsingh (SWWS): “Iedereen heeft er recht op om mee te kunnen doen in deze maatschappij. Er is niets zo treurig als een jongere die in armoede opgroeit en de aansluiting bij leeftijdsgenoten mist, vanwege geldgebrek. Met dit initiatief zorgen we ervoor dat jongeren die het financieel moeilijk hebben niet worden buitengesloten.”

Voor deze OV kaart is jaarlijks 900.000 euro beschikbaar. Dit wordt gefinancierd vanuit een extra subsidie van 4 miljoen die de gemeente onlangs vanuit het rijk kreeg om kinderarmoede te bestrijden. Ongeveer 8.500 jongeren krijgen de pas na aanvraag de tweede helft van juni thuisgestuurd.

fotograaf: Arnaud Roelofsz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.