Gezamenlijke Dodenherdenking Gemeente Rijswijk & Begraafplaats Oud-Rijswijk

Vrijdag 4 mei herdenken de Gemeente Rijswijk en Yarden Begraafplaats Oud-Rijswijk gezamenlijk onze doden. Op de Begraafplaats Oud-Rijswijk staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Slag om Ypenburg. Tijdens de plechtigheid (ontvangst vanaf 17.30 uur met koffie en thee) zal directievoorzitter van Yarden, Ron Bavelaar, kort spreken en worden er kransen en bloemen bij het monument gelegd. Verder zal Wieteke van Dort een aantal passende nummers zingen. Om 18.15 uur lopen de aanwezigen naar de Oude Kerk voor het vervolg van het programma.

Oude Kerk
Na de wandeling begint de gemeentelijke herdenking om 18.30 uur in de Oude Kerk. Hier vertelt Timo Waarsenburg het bijzondere levensverhaal van Hans Beckman. In het begin van de Tweede Wereldoorlog diende Beckman in het Nederlandse leger, wanneer hij zijn zusje verliest en zijn vader wordt opgesloten in de Scheveningse gevangenis. Met zijn broertje vlucht Hans naar Zwitserland om vanuit Engeland tegen de Duitsers te gaan vechten. Maar de broers worden opgepakt en afgevoerd naar Auschwitz. Hans wordt hier op slag verliefd en vraagt het meisje meteen ten huwelijk. Rondom deze vertelling zingt het Rijswijks Strijdkoor liederen uit de Mauthausen Cyclus.
Om 19.45 uur vertrekt de stille tocht vanuit de Oude Kerk naar Park Hofrust.

Kranslegging en stilte
Traditiegetrouw sluit de herdenking om 20.00 uur af bij het ‘Monument voor de gevallenen’ in Park Hofrust met de kranslegging en twee minuten stilte, gevolgd door de toespraak van burgemeester Michel Bezuijen. Aansluitend kan iedereen kransen of bloemen neerleggen bij het monument. Als belangstellenden dit namens een organisatie doen, kan dit worden gemeld bij de Gemeente Rijswijk, Tineke Trompert (ttromper@rijswijk.nl of 070-3261641). Na de herdenking staat koffie en thee klaar in het Oude Raadhuis in Park Hofrust. Iedereen is van harte uitgenodigd om op vrijdag 4 mei aanwezig te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.