Gemeente Westland houdt proef met vuurwerkvrije zones

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland heeft besloten om bij wijze van proef voor de jaarwisseling 2017-2018 alle speeltuinen en de gebieden rond kinderboerderijen en verpleeg- en verzorgingshuizen aan te wijzen als vuurwerkvrije zone. In deze zones mag gedurende de wettelijke vuurwerk-afsteektijden, tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur, geen vuurwerk worden afgestoken.

Het besluit volgt op de motie ‘proef instellen vuurwerkvrije zones’ van ChristenUnie-SGP, GroenLinks en D66, die op 7 november in meerderheid werd aanvaard door de gemeenteraad. In die motie werd het college gevaagd om voor de jaarwisseling 2018/2019 een proef te doen met vuurwerkvrije zones. De aanzienlijke schade als gevolg van (illegaal) vuurwerk, vorig jaar nog € 90.000, is voor burgemeester Van Ardenne-van der Hoeven aanleiding om de proef de komende jaarwisseling al te houden. “De kosten en de risico’s van ernstige ongelukken door vuurwerk rijzen de pan uit,” aldus de burgemeester. “De jaarwisseling moet een mooi feest voor iedereen zijn en blijven. Laten we het niet verknallen voor elkaar.”

De vuurwerkvrije zones worden binnen de beschikbare capaciteit gehandhaafd door de politie en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Bij de evaluatie van de jaarwisselingsaanpak 2017-2018 worden de resultaten van de proef meegenomen.

Campagne
In december wordt de proef via een uitgebreide communicatiecampagne onder de aandacht gebracht bij de inwoners van Westland. Met als motto ‘Verknal het niet voor een ander’ worden tal van middelen ingezet om jongeren bewust te maken van de gevolgen van het afsteken van vuurwerk. Tevens worden inwoners aangespoord om elkaar aan te spreken op het naleven van de regels die gelden voor de vuurwerkvrije zones. Op de gemeentelijke website zal een overzicht van de zones worden geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.