Geen sport

Aan de online kranten merk ik wat er gaande is. Het ene sportevenement na het andere, van voetbal tot tennis en dan is er het wielrennen nog. En dit alles zie ik niet, want ik heb al jaren geen televisietoestel.

Voor veel mensen is dat een onvoorstelbare situatie. Net als geen auto hebben. (Die ik evenmin bezit) Of geen abonnement op een krant. (Raad eens of ik dat heb) Ze denken: hoe leef je dan? Want zij hangen elke avond na het eten voor de buis. Vorige week nog sprak ik een man die buurtfeesten organiseert als er weer een wedstrijd is, compleet met zijn megagroot scherm in de tuin en een overvloed aan eten en drinken erbij. Toen hij dit allemaal verteld had, keek hij als een kind dat een compliment verwachtte. Maar ik kwam niet verder dan: “Kijk eens aan.”

Bij mij is het toestel jaren geleden de deur uitgegaan. Destijds keek ik tv met mijn rode kater Tim, en toen hij ging hemelen, wilde ik niet alleen kijken. Bij de kringloopwinkel waren ze blij met de tv, ik had de afstandsbediening erop geplakt. Tim mis ik nog steeds, maar zonder tv valt uitstekend te leven, en vooral zonder sportuitzendingen.

Ik ben opgegroeid met een vader die beslist op Nieuwjaarsdag naar het skischansspringen wilde kijken en elke week naar Studio Sport, als enige van het gezin. Dat deuntje waarmee het programma begon irriteerde me per keer nog meer dan de keer ervoor. Dus toen ik op mezelf ging wonen, was dat de eerste bevrijding: baas zijn over je eigen afstandsbediening en nóóit meer Studio Sport. Een avondje kunnen zappen naar eigen inzicht is een vorm van geluk die vooral gescheiden vrouwen kennen, en ik dus.

Nu heb ik mijn dagen dus beschermd tegen deuntjes en reportages, maar ze komen toch via de websites op bezoek. Klik! Weg ermee. En dan hou ik komkommer-nieuws over. Zo raar en vervelend is dat. Juist in de zomer neig ik tot staren en nadenken, en dan zou ik best wat diepgaande nieuwsberichten willen lezen. Over filosofie, en dat dan daarin festivals en evenementen waren desnoods, waarover dagelijks bericht moest worden. De hele lange zomer gaat op aan de sport, net of er niets anders bestaat dat een zomer waardevol en belangrijk kan maken dan de zoveelste Tour de France die voor de zoveelste keer door de zoveelste man gewonnen gaat worden.

Vilan van de Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.