‘Geef mij maar cursisten met een rugzakje!’

Als Judith van Bilderbeek het klaslokaal binnenstapt met haar wilde bos krullen,
gitaar en tomeloze energie, begint naar eigen zeggen een one woman show. De van oorsprong beeldend kunstenares Judith lacht: “Ik trek mensen graag uit hun normale wereldje!”

Bilderbeek organiseert veel creatieve workshops. “Meestal geef ik workshops aan mensen met een steekje los, heel leuk. Toen realiseerde ik me dat kunstenaars eigenlijk pas beroemd worden na hun dood. Ik besloot daar een stokje voor te steken en ben me gaan verdiepen in het geven van Nederlandse les. Nederlands is altijd een sterk punt
van me geweest, ik kom ook uit een echt schrijversgeslacht.”

Inmiddels werkt Judith als docent Nederlands bij Taleninstituut TaalTaal in
Scheveningen. Haar specialiteit? Conversatielessen ‘All You Can Talk’ en het
begeleiden van cursisten met een ‘rugzakje’.

Tijdens ‘All You Can Talk’ kunnen cursisten Nederlands onder begeleiding van een docent hun spreekvaardigheid oefenen op een ongedwongen en creatieve manier. De cursisten lopen met haar weg. Judith: “Soms verzinnen we gewoon een heel verhaal naar aanleiding van een speelgoedautootje. Dan onderhandelen we bijvoorbeeld over de prijs, omdat het autootje heel toevallig van Prince is geweest, haha!”

Het liefst geeft de fantasierijke Judith privéles aan cursisten die een beetje buiten wal en schip vallen vanwege bijvoorbeeld leerproblemen. Judith vertelt: “Dan gaan we samen naar buiten om de Donald Duck te kopen. Of we huren een bootje en oefenen op die manieren de werkwoorden ‘ik heb geroeid’ en ‘ik ben naar de overkant geroeid’. Sommige mensen moet je gewoon niet laten leren uit een boek.”

De ‘Judith methode’ is er eentje van afwijken van het geijkte pad. “Mensen die helemaal vastzaten, heb ik losgekregen. Ik zoek altijd naar een balans tussen
vrolijkheid en leren. Ik ontwerp ook mijn eigen grammatica-oefeningen om het
leuker te maken. Soms moet je gewoon alle conventies eruitgooien en kijken
wat er uit de mensen zelf komt. Uiteindelijk wil iedereen gezien worden.”

Benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is bij TaalTaal? Er zijn open dagen op 7
juli en 5 en 8 september. Het zomerseizoen begint in de week van 23 juli en het
herfstseizoen in de week van 17 september.

Meer informatie: www.taaltaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.