Finse minister onder de indruk Loosduinse vrijwiligers

De Finse minister van Volksgezondheid, Annika Saarikko bezocht samen met een Finse delegatie de Haagse zorgorganisatie Saffier. Het werkbezoek stond in het teken van de inzet van de zorg om mensen langer thuis te laten wonen. Eerst werd de locatie van Haags Ontmoeten in het Loosduinse buurthuis de Wiekslag van welzijnsorganistie Xtra aangedaan en de wethouder was vooral onder de indruk van de vrijwilligers die er onder leiding van de activiteitenbegeleider Hilde Huitink van Saffier voor zorgen dat ouderen weer structuur aan hun dag weten te geven.

Vervolgens bracht zij een bezoek aanverpleeghuis de Lozerhof, waar het Haags Herinneringsmuseum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is gevestigd. Zij kreeg een rondleiding door het museum, verzorgd door de vrijwilligers. De inzet van vrijwilligers in de zorg vond de Finse minster erg bijzonder, in Finland is dit niet gewoon en zij zoekt mogelijkheden om deze inzet te vergroten. Het museum met voorwerpen die aanleiding geeft voor het delen van verhalen en herinneringen, is een goed voorbeeld van hoe vrijwillligers een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren, aanvullend op de zorg.

Tot slot was er discussie over diverse aspecten van de ouderenzorg. Naast verschillende medewerkers en management van Saffier waren Nina van Haren van de gemeente en Yvonne Witter van het kenniscentrum Actiz-Aedes en van het internationale platform interculturele ouderzorg aanwezig. De minster wilde vooral weten hoe de zorg tussen thuis en het verpleeghuis is geregeld en waar je dan tegen aan loopt. Ook was zij benieuwd naar de aanpak van arbeidsmarktproblematiek. De Finse minister heeft met het werkbezoek een goed beeld gekregen van de inzet in de Nederlandse zorg. Zij is van plan volgend jaar als Finland Europees voorzitter is aandacht te vragen voor het delen van goede voorbeelden in de ouderenzorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.