Europese primeur: Milieulabel Schilderproject

Koninklijke OnderhoudNL, ondernemersorganisatie van specialisten in vastgoedonderhoud, en de VVVF, de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten, introduceren vandaag het Milieulabel Schilderproject. Nederland is daarmee het eerste Europese land dat de milieuscore (CO2-footprint) van de levensduur van een schilderproject kan aangeven, gebaseerd op de reeds in Europees verband vastgelegde specificaties van verfsoorten*.

De introductie vindt plaats tijdens de jaarlijkse Ondernemersdag van OnderhoudNL in het kader van het thema duurzaamheid. Een week later wordt de tool binnen de VVVF geïntroduceerd tijdens de Vanenburg Conferentie op 23 november. Het realiseren van het Milieulabel Schilderproject komt voort uit een Green Deal die OnderhoudNL en VVVF eerder met elkaar ondertekenden.

Het Milieulabel Schilderproject wordt berekend als het totaal aan broeikasgassen, uitgestoten gedurende de levenscyclus van het schilderproject. Dat begint bij het energieverbruik van grondstofwinning tot aan de verfproductie door de verffabrikant en eindigt bij het energieverbruik van het reizen door het schilders- en onderhoudsbedrijf naar de locatie van het schilderwerk, de soort verf die daar wordt gebruikt, de oppervlakte die wordt geschilderd, de hulpmiddelen die worden ingezet (verwarming, steigerwerk, hoogwerker) en de te verwachte levensduur van de applicatie. Dit wordt vervolgens uitgedrukt in CO2-equivalenten van label G tot en met A, vergelijkbaar met het milieulabel voor elektrische apparaten en auto’s (zie bijlage).
Het Milieulabel Schilderproject komt begin 2018 online beschikbaar via de websites van OnderhoudNL en de VVVF. Het biedt de ledenbedrijven een extra onderscheidend vermogen op het gebied van duurzaamheid naar opdrachtgevers toe.

*Het Milieulabel Schilderproject bouwt voort op de CEPE Eco Footprint Tool en de Screening Study Decorative Paints uitgevoerd voor de Europese Commissie in het kader van de PEF (Product Environmental Footprint). CEPE is de Europese brancheorganisatie voor verf- en drukinktfabrikanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.