Erik de Jong toont trend in uitvaartwereld: de rouwbus

 

Bijzondere publiekstrekker op Strandwalfestival 2017


Tijdens het komend Strandwalfestival, op 9 september, toont de Rijswijkse uitvaartondernemer Erik de Jong als bijzondere publiekstrekker een uitvaartbus. Die staat voor zijn informatiecentrum/Gedenk- en Troostwinkel aan de Van Vredenburchweg 55.

De rouw- of uitvaartbus vervoert de kist met de overledene samen met nabestaanden naar het kerkhof of crematorium. Hierdoor groeit bij de achterblijvers het ultieme gevoel van saamhorigheid in verdrietige tijden, weet Peter van Nek, directeur van Rouw-VIP Uitvaartbussen in Ede.

Van Nek nam deze maand zijn tweede grote uitvaartbus in gebruik, en speelt daarmee in op een snel groeiende trend in de uitvaartwereld. Tot augustus van dit jaar reed de uitvaartbus al even vaak als in 2016 over het hele jaar. Van Nek verklaart deze groei aldus: “Nabestaanden willen graag hun overleden dierbare zo lang mogelijk bij zich houden. Dat blijkt al bij de thuisopbaring. In het verlengde daarvan ligt het gebruik van de uitvaartbus. Die kan overigens goedkoper zijn dan een rouwauto met volgwagens.”
Er zijn tal van redenen waarom mensen gebruik maken van een uitvaartbus. Van Nek: “De overledene had bijvoorbeeld een speciale binding met de zee. De familie wil daar, samen met hun dierbare, nog één keer langs rijden. Of het bedrijf dat een zeer geliefde medewerker verliest. Het personeel kan niet naar de uitvaart komen, omdat de zaken moeten door gaan. Dan rijdt de bus met overledene naar het bedrijf toe. Tijdens de stop kunnen zij die dat willen, in de bus persoonlijk afscheid nemen. En later krijg ik dan reacties van ‘wat fijn was het vandaag’ en ‘deze uitvaart zal ik nooit meer vergeten’. Kijk, dat vind ik dan de kroon op mijn werk”.

Kijkje nemen
Erik de Jong onderkent de groeiende belangstelling voor de rouwbus. Dat is de reden waarom hij Rijswijk en omgeving wil laten kennis maken met deze uitvaartmogelijkheid tijdens het Strandwalfestival. Hij zegt over het toenemend gebruik van de rouwbus: “Er zijn mensen die het geen prettig gevoel vinden om achter een rouwauto aan te moeten rijden. En een afscheidstour met de rouwbus langs dierbare plekken waar iemand gewoond of gewerkt heeft, zal voor sommigen een eye-opener zijn”.
Erik de Jong had aanvankelijk de grote uitvaartbus (touringcarmodel) naar Rijswijk willen halen. Op verzoek van de festivalorganisatie is het nu de kleine rouwbus geworden. Die staat op zaterdag 9 september voor zijn winkel/informatiecentrum.
De Jong: “Iedereen kan zelf een kijkje nemen in deze bus.”

Foto boven: De nieuwe blauwe uitvaartbus biedt plaats aan 26 familieleden en de kist met de overledene.

Foto onder: Deze kleine uitvaartbus (8 zitplaatsen) kan men in tijdens het Strandwalfestival.

 

1 reactie

  1. Goed dat je erop wees dat sommige mensen het geen prettig gevoel vinden om achter een rouwauto aan te moeten rijden. De oma van mijn man is overleden, en we zijn aan het organiseren van de uitvaart. Misschien huren we zo’n rouwbusje als mijn man dit idee leuk vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.