Erik de Jong introduceert nieuwe manier van gedenken

 

Tijdens het Strandwalfestival 2017 is in het Uitvaartinformatiecentrum aan de Van Vredenburchweg 55 een expositie van glaskunst ingericht. Directeur-eigenaar Erik de Jong wil daarmee de Rijswijkse burgers laten kennis maken met een andere manier voor het bewaren van as na crematie.

“Deze nieuwe manier van gedenken,” zoals Emil Houweling van de Eeuwige Roos uit Hoofddorp het noemt, komt er op neer dat as van een overledene wordt bewaard in een glasobject, en wel zo dat de as deels zichtbaar is. “Dat zou misschien kunnen helpen bij de rouwverwerking,” zegt hij. Natuurlijk voor diegene die de as niet zichtbaar wil hebben, wordt het in een niet transparante kleur geblazen.
Ruim anderhalf jaar geleden verloor Houweling in zijn naaste omgeving een dierbare. Bij de traditionele urnen miste hij ‘gevoel van liefde, van iets persoonlijks.’ Als ondernemer – altijd op zoek naar noviteiten – ontdekte hij in het buitenland glaskunst die geschikt was te maken voor het bewaren van as.

Emotionele meerwaarde
Sindsdien importeert de Eeuwige Roos de speciale glaskunst uit meerdere glasblazerijen. Twaalf kunstenaars creëren dagelijks vele tientallen kleurrijke, fraai gevormde glazen kunstwerken. Elk object is uniek omdat het met de hand is gemaakt. Niet een is hetzelfde.
Hiervoor is een groeiende belangstelling, zo is gebleken. In korte tijd zette het familiebedrijf de Eeuwige Roos een netwerk op van zo’n driehonderd bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Spanje, België en Nederland. Deze brengen de bijzondere glaskunst aan de ‘man/vrouw’.

Mooi kunstwerk
De expositie die tijdens en na het Strandwalfestival is te bezichtigen in het Informatiecentrum van De Jong aan de Van Vredenburchweg 55, omvat ongeveer 150 kunstwerken van kleurrijk glas. Er zijn vier verschillende ontwerplijnen, de elementenlijn, de memorylijn, premium A lijn en de stardustlijn.
Erik de Jong vindt het zijn taak als uitvaartondernemer om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen in zijn branche. “Deze glaskunst”, zegt hij, “is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk zal het niet iedereen aanspreken. Dat hoeft ook niet. Maar iemand die een fraai gevormd glasobject in schitterende kleuren wél weet te waarderen, haalt een mooi kunstwerk in huis. En wat de heer Houweling zegt: het wordt wel heel speciaal wanneer aan zo’n kunstwerk ook een bewaarfunctie wordt gegeven.”

Foto: De Rijswijkse uitvaartondernemer Erik de Jong exposeert glaskunst met meerwaarde.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.