Eind 2017 een nieuw Almeloplein

Na jaren van onderhandelen met Lidl, Vestia, de Gemeente Den Haag en de winkeliersvereniging wordt dan toch op 15 december 2017 het nieuwe Almeloplein gerealiseerd. Na de opening van de nieuwe Lidl in april moest de rest van het plein nog een metamorfose ondergaan. De gemeente heeft samen met buurtbewoners een plan gemaakt voor de bestrating en de verdere inrichting. Afgelopen week mochten de ondernemers de plannen bekijken. De winkeliersvereniging was al een week eerder op de hoogte gesteld.

De ondernemers waarderen natuurlijk de inzet van de (wijk-)bewoners, maar hadden toch de nodige verzoeken tot aanpassing. “Over één zaak waren we het snel eens, dat was de bestrating. De gemeente wil op ieder winkelcentrum in Den Haag een tapijt van rode klinkers. Langs de winkels komt een strook met meerdere kleuren klinkers. De ondernemers zijn wel een beetje angstig hoe het nieuwe ‘wegdek’ zich gaat houden bij gladheid en het vallen van de bladeren.

Op verzoek van de winkeliers keren de huidige zitbanken, de zogenaamde VanDalen Banken, weer terug op het plein. De monumentale boom wordt met spots van onderen af verlicht. Natuurlijk wordt het winkelcentrum weer voorzien van fietsenbeugels en nieuwe afvalbakken. Ook verwachten ze weer goed onderhouden plantenbakken.

Stedin start begin september met het vervangen van de gasleidingen. Daarna wordt de weg vrijgemaakt voor de aannemer om zowel het plein als de smalle winkelzijde aan te pakken. De uitverkoren aannemer zal een gedegen plan van aanpak moeten overleggen om zowel binnen de vastgestelde opleveringstermijn maar met zo min mogelijk overlast voor klanten en ondernemers het werk uit te voeren. De oplevering van het nieuwe plein is uiterlijk 15 november. Aan de smalle noordzijde zijn de werkzaamheden, inclusief de nog te realiseren 22 parkeerplaatsen, uiterlijk 15 december gereed.

De ondernemersvereniging is verheugd dat per deze datum een betaald-parkeren-regime wordt ingevoerd voor alle parkeerplaatsen op het Almeloplein. Zeker in het weekend, maar ook doordeweeks worden veel parkeerplaatsen ingenomen door bewoners en werknemers met bestelbusjes en andere bedrijfsauto’s uit de wijk Oud-Leyenburg. In deze wijk is sinds kort het betaald parkeren – ‘s avonds – ingevoerd. Het parkeren op het Almeloplein, de zgn groengele parkeerzone, heeft een kostprijs van 10 eurocent voor een uur parkeren. De overige parkeerplaatsen rond het Almeloplein blijven voorlopig vrij van betaling.

In 2018 zijn de ondernemers weer een beetje de pineut, want dan gaat het kruispunt Almeloplein/Loevesteinlaan op de schop. Met name voor de voetgangers en fietsers word het kruispunt veel veiliger.

Foto Richard Mulder

1 reactie

  1. Singerling

    Het parkeren op het Almeloplein, de zgn groengele parkeerzone, heeft een kostprijs van maar 10 eurocent voor een uur parkeren dat is toch een lachertje.. Kan dat niet wat duurder en evt voor een bepaalde tijd. Want zo staan dadelijk nog alle bedrijfswagens waar we nu al flink over last van hebben op deze plaatsen. En moeten wij als bewoners constant rondjes rijden voor een plekje. Is het niet beter om hier bewoners vergunning houders te plaatsen en betaald parkeren voor 24 uur in te voeren. Ook bij de lidl staan 24 uur per dag bedrijfswagens, de mensen die boodschappen daar doen kan niet eens fatsoenlijk parkeren daar zouden ze ook betaald parkeren van moeten maken met een slagboom. En op de hoeken betonnen ballen of planten bakken plaatsen want ze reiden en parkeren daar ook constant. Zelfs de politie houd daar geen toezicht op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.