Een leven met alzheimer; Hugo Borst geeft lezing in Ockenburgh

Met de boeken ‘Ma’ en ‘Ach moedertje’, over zijn moeder die aan alzheimer leed, heeft Hugo Borst veel mensen geraakt. Hiermee zette hij de ziekte Alzheimer maar ook mantelzorgers op de kaart. Op dinsdag 13 november deelt Hugo Borst op uitnodiging van Vereniging Yarden in Den Haag zijn verhaal.

In 2017 leden in Nederland 270.000 mensen aan dementie. Zeventig procent van deze groep woont thuis en wordt verzorgd door naaste familie en/of omgeving. De overige 30 procent wordt verzorgd in verpleeg- en of verzorgingshuizen. Alzheimer Nederland verwacht dat het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040.

Schrijver, columnist, redacteur en voetbalcriticus Hugo Borst is heel bekend met de ziekte dementie en de situatie in een aantal verzorgingshuizen. Jarenlang zorgde hij voor zijn moeder, die aan dementie leed en schreef er twee boeken over: ‘Ma’ en ‘Ach moedertje’. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Ondertussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en de betere tijden met zijn moeder.
In het vervolg ‘Ach, moedertje’ volgt Borst het dagelijkse leven van zijn moeder en dat van haar acht medebewoners. Van heel dichtbij bekijkt en schrijft Hugo over zijn moeders achteruitgang, over het verdriet om wat verloren gaat, de terugkerende valpartijen én het plezier wat er is in de bonte woongroep. Maar er is ook ergernis. Borst maakt zich kwaad over de gigantische werkdruk van de verzorgenden in het verpleeghuis, en de arrogantie van de zorgbestuurders.

Locatie: Yardenhuis Ockenburgh, Ockenburghstraat 21 in Den Haag. De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Om teleurstelling te voorkomen meldt u zich vooraf aan via yarden.nl/hugoborst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.