Dierenmishandeling, diefstal en vernielingen in het Haagse Zuiderpark

Afgelopen weken zijn in het Haagse Zuiderpark vier dode zwanen gevonden. Het bleek dat bij deze watervogels de nek was omgedraaid. Verder waren in verschillende nesten de eieren vertrapt. Om de ellende nog eens te vergroten bleek dat afgelopen weekend ook een aantal van de ‘zwanenkano’s’ in een van de vijvers van het Zuiderpark was ontvreemd. Anderen vaartuigen waren vernield.

Van de redactie

Hart voor Den Haag / Groep de Mos wil de dierenbeulen in het Zuiderpark opsporen en bestraffen. “Wat een verschrikkelijk laffe daad! Wij zijn geschokt en eisen van het stadsbestuur met een helder beleid te komen tegen deze dierenbeulen,” aldus het Hart voor Den Haag-raadslid Davituliani. “Dit is niet de eerste keer dat vandalen zo meedogenloos toeslaan. Er moet beter worden gehandhaafd door meer te surveilleren op de plekken waar dierenbeulen het vaakst toeslaan. Ook willen wij duidelijkheid hoe de Dierenpolitie bij deze delicten worden betrokken.”
Het kersverse raadslid krijgt bijval van haar fractievoorzitter Richard de Mos, die wil, naast meer surveilleren, de inzet van mobiele camera’s en het opzetten van een Buurt Interventie Team (BIT) in het Zuiderpark.
De Mos: “De incidenten in het Zuiderpark beginnen een structureel karakter te krijgen. We moeten alles op alles zetten om de daders van misselijke acties, zoals het vermoorden van zwanen en het beschadigen van de ijsbaan, op te sporen.”

Naar aanleiding van de gruwelijke zwanenmoorden in het Zuiderpark heeft de PVV namens Henk Bres raadsvragen gesteld en het collegebestuur opgeroepen om een speciaal dieren BOA-team op te richten. Henk Bres: “Wat een schoften zijn het. Mijn bloed gaat hiervan koken dus we hebben meteen raadsvragen gesteld. De gemeente moet veel meer doen tegen dierenmishandeling in Den Haag. Het is tijd dat er een speciaal dieren BOA-team komt tegen dit soort mafkezen.”

Tevens komt naar voren dat vandalen al eerder hadden toegeslagen in het Haagse park. In februari zijn bijenkorven vernield waardoor de hele bijenkolonie omkwam. Ook werden hertenverblijven gesloopt en planten en bloemen in brand gestoken.

Bij Kanoverhuur Zuiderpark is het ook raak geweest. Bij de waterfietszwanen zijn ook de koppen eraf gesloopt en andere vernielingen toegebracht. Daarnaast zijn er enkele kano’s gestolen of moeten deze nog ergens rondzwerven door het park. “Uiteraard staat dit in schril contrast met wat ze met de echte zwanen hebben gedaan, maar voor ons is het ook een drama,” aldus Freddy van den Bergh, mede-eigenaar van Kanoverhuur Zuiderpark. “Ik heb onmiddellijk aangifte gedaan bij Politie Zuiderpark. Het lijk mij stug dat niemand iets gezien heeft, zowel bij de echte zwanen als de vernielde zwanen op de waterfietsen en de aangebrachte vernielingen. We hebben minimaal voor een paar duizend euro schade. Als iemand wat gezien heeft, gaarne mailen naar info@kanoverhuurzuiderpark.nl. John van Zweden looft voor het opsporen van de daders van de vermoorde zwanen een beloning uit van 500 euro. Daar doe ik 500 euro bovenop als het dezelfde personen blijken of het om andere klootzaken gaat!”

Politie Zuiderpark bericht dat de overgebleven zwanennesten nu afgezet zijn met een hekwerk. Ook zouden agenten geregeld met handhavers en boswachters de broedplaatsen in het park controleren. “Het hele Zuiderpark voorzien van camera’s is geen haalbare zaak!”

Ziet u verdacht gedrag in het Zuiderpark? Meld dit dan middels 0900-8844 of als er direct politie nodig is middels alarmnummer 112. Dieren in acute nood of gewonde dieren? Bel 144.

Foto: Bij Kanoverhuur Zuiderpark was het een grote ravage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.