‘Den Haag; Stad van Kansen en Ambities’

Na bijna 50 dagen onderhandelen is er met ‘Den Haag; Stad van Kansen en Ambities’ een coalitieakkoord, waarbij de grootste partij van de stad woord heeft gehouden: “We hebben water bij de wijn gedaan, maar het is een goed Groep de Mos-wijntje geworden!”

De partijen hebben gewerkt aan een breed pakket aan maatregelen om de stad klaar te maken voor de toekomst. Mobiliteit, Duurzaamheid, Iedereen Doet Mee en De Groei van de Stad zijn de kernthema’s van dit akkoord. Veiligheid is daarbij een belangrijke randvoorwaarde.
“Er wordt deze periode geïnvesteerd in de aanpak van radicalisering, ondermijning en huiselijk geweld. Er komen meer handhavers en we maken korte metten met o.a. straatintimidatie, malafide shisalounges en haatpredikers. Ook zullen we voor het eerst gebruik gaan maken van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek ten einde de leefbaarheid in wijken te vergroten,” aldus partijleider Richard de Mos in een eerste reactie.

Economie: meer werk, minder regels
Het nieuwe college wil meer mensen uit de bijstand aan het werk krijgen. Om meer banen te stimuleren gaat onder meer ingezet worden op een groeiagenda voor het MKB, meer toeristen, aantrekkelijke en bereikbare winkelstraten, vitale bedrijventerreinen en meer bedrijfsverzamelgebouwen. Ook wordt ruim baan gemaakt voor horeca en meer ingezet op congressen en evenementen.

Minder statushouders
“Ook de belofte om minder statushouders naar Den Haag te halen wordt ingewilligd,” vertelt De Mos. “De ambitie om bovenop de wettelijke taakstelling extra statushouders op te huisvesten vervalt. Grootschalige opvang van statushouders zal tot het verleden behoren.”

Kandidaat-wethouders
De vier partijen hebben inmiddels hun kandidaat-wethouders bekend gemaakt. Dit zijn de namen: voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos: Eerste loco burgemeester Richard de Mos (Economie, Sport, Buitenruimte) en Rachid Guernaoui (Financiën, Integratie en Stadsdelen), voor de VVD: Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling, Wonen en Scheveningen) en Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid). D66 heeft gekozen voor: Saskia Bruines (Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal) en Robert van Asten (Mobiliteit, Cultuur en Strategie) en GroenLinks draagt voor: Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) en Bert van Alphen (Sociale Zaken, armoede maatschappelijke opvang).

Op 6 juni vindt het raadsdebat plaats over de inhoud van het coalitieakkoord. De installatie van de nieuwe wethouders en nieuwe raadsleden gebeurt op 7 juni. De gemeenteraad neemt dan ook afscheid van het oude college.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.