Den Haag rijdt MONO!

De gemeente Den Haag steunt de landelijke campagne ‘MONO’. MONO betekent ongestoord onderweg zijn – dus op de fiets of in de auto je mobiel op stil zetten. Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) ging vandaag, samen met Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, en Floor Vermeulen, gedeputeerde Verkeer en Vervoer Provincie Zuid-Holland, met jongeren van het Haagse Maerlant-Lyceum in gesprek over appen op de fiets. Ook plaatste hij een krijttekening bij de school om aandacht hiervoor te vragen.

“Smartphones en social media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. En dat is goed zo – je vrienden en familie altijd dichtbij. Helaas kent het ook een keerzijde: Elke keer als je een berichtje ontvangt word je afgeleid. Ik ben blij met de landelijke campagne. MONO is een eenvoudige oplossing. En het is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor andere verkeersdeelnemers”, aldus wethouder Robert van Asten (Mobiliteit).

Risico’s smartphonegebruik
Smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer leidt naar schatting tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Het lezen en schrijven van berichten vergroot het risico op een ongeval minstens 25 keer. Vooral binnenkomende berichten vormen hierbij een grote verleiding. Naast de lancering van de campagne MONO, wordt daarom ook vanaf 1 juli 2019 in heel Nederland strenger gehandhaafd: Op de fiets is het niet meer toegestaan om je mobiel in je hand te houden. De boete voor overtreding van die regel zal dan € 95,- bedragen. De boete voor het vasthouden van een mobiel in de auto is € 240,-.

Verkeersmaatregelen Den Haag
De gemeente neemt ieder jaar infrastructurele maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid. Voorbeelden zijn de herkenbare indeling van straten, de aanleg van fietspaden en het inrichten van verkeersveilige schoolomgevingen. Ook investeert de gemeente in verkeerseducatie op scholen en werken we samen met de politie aan verkeershandhaving.
De stad wil meer aandacht geven aan de veiligheid van jongeren in het verkeer. Daarom werkt de gemeente samen met jongerenorganisaties zoals Team Alert en Responsible Young Drivers. De Mono-campagne speelt in op het voorkomen van afleiding in het verkeer door smartphone-gebruik en social media.
Naast de krijttekening bij het Maerlant-Lyceum heeft de gemeente daarom bij fietsenstallingen en een aantal parkeergarages in de stad deze tijdelijke graffiti geplaatst.

Betekenis MONO
MONO staat letterlijk voor één of alleen. In de campagne betekent het met één ding bezig zijn: als je rijdt, houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media berichten. Zodat mensen hun ogen op de weg houden en niet op hun scherm. Nederland gaat ongestoord onderweg. Rij MONO, fiets MONO. Meer informatie op mono.nl en maakeenpuntvannul.nl.

Foto: Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) samen met Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, en Floor Vermeulen, gedeputeerde Verkeer en Vervoer Provincie Zuid-Holland

Foto: René Zoetemelk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.