Den Haag een week lang decor voor jonge damtalenten

De stad Den Haag is het decor voor twee Nederlandse damkampioenschappen. In OntmoetingsCentrum Morgenstond aan het 1e Eeldepad 3A wordt zowel het NK pupillen algemeen als het NK welpen meisjes verspeeld. Sportwethouder Rabin Baldewsingh nam afgelopen maandag 30 april in het gebouw de opening voor zijn rekening.

WSDV (Wageningen) is dit keer hofleverancier met vier van de achttien finalisten, gevolgd door HDC Hoogeveen met drie. Dertien jongens en vijf meisjes van 8 t/m 13 jaar strijden op het NK pupillen volgens het zogeheten Zwitserse systeem om de titel. Dertien zijn afkomstig uit de drie halve finales en vier mogen meedoen op basis van een keuzeplaats. De twaalfjarige titelverdediger Simon Harmsma (Culemborg) was automatisch al geplaatst.
Het NK is sterk bezet. Van de eerste tien in de eindstand van vorig jaar zijn er liefst zeven present, onder wie de drie prijswinnaars. Dat was voor ‘zilveren’ Renco Oostindjer een dubbeltje op z’n kant want in de halve finale eindigde hij slechts als achtste. Hij kreeg echter een keuzeplaats, evenals Yneke Goerres, Alijn Kuijer en Roald Scheper.

Damclinics
Het toernooi is vrij toegankelijk. Bovendien kan iedereen die dat wil zijn damkennis laten bijspijkeren. Daartoe worden op donderdag 3 mei – speciaal voor beginners – tussen 12.00 en 16.00 uur een aantal damclinics gegeven.
Het NK wordt alle dagen om 9.30 uur gestart. Op donderdag is er vanaf 14.30 uur ook een middagronde.

Welpen meisjes
Op de slotdag, zaterdag 5 mei, gaat om 10.30 uur het nationaal kampioenschap voor welpen meisjes van start met de Friezinnen Lyset Andringa en Alyne Goerres (Aldeboarn); Tanja van Kelckhoven en Emmely Kruizinga (beiden HDC Hoogeveen); Louette Barkel (DC Emmeloord); Melanya Baliakina (Arnherm), Willemijn Verhoef (Woerden) en de Brabantse meisjes Tanya-Marie Cnossen (Eindhoven), Oleksandra Chumachenko (Veldhoven), Alexandra Novikova (Eindhoven) en Aleksandra Pechenzika (Eindhoven). De titel is vacant want kampioene Puck Boudens is inmiddels pupil geworden.

Prijsuitreiking
Op voorwaarde dat de techniek het toelaat zal het NK de laatste drie dagen digitaal live van commentaar wordt voorzien. De Wateringse wereldtopper en tweevoudige oud-pupillenkampioen Martin van IJzendoorn zal op de donderdag als gastcommentator fungeren.
Op de slotdag – zaterdag – omstreeks 15.00 uur volgt voor beide NK’s de prijsuitreiking. De organisatie is, met medewerking van de gemeente Den Haag, in handen van The Hague Open (THO).
Zie ook: www.jeugddammen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.