Het debat over de Valkenboskerk gaat door

Vorige week stond in deze krant een artikel met de titel ‘Valkenboskerk kan behouden blijven.’ Hierin werd de visie van het actiecomité ‘Valkenbos blijft’ belicht. Het herbestemmingsplan van het comité omvat de realisatie van 20 tot 35 woningen in de kerkzaal, zodat het huidige gebouw kan blijven bestaan. Een heel mooi plan, maar toch zit er nog een addertje onder het gras.

Door Klaas de Boer

De Valkenboskerk, hoek Zuiderparklaan Loosduinsekade, is drie jaar geleden verkocht aan een projectontwikkelaar voor de bouw van een appartementencomplex. De koopovereenkomst kan alleen bekrachtigd worden als de gemeente toestaat dat er woningen mogen komen.

Ron Bakker, ceo RBR Real Estate b.v. en initiatiefnemer van deze herontwikkeling, vertelt: “Het was al jaren bekend dat de Valkenboskerk noodgedwongen moest sluiten door de sterk teruglopende bezoekersaantallen. Uiteindelijk viel het doek in december 2013. De Protestantse Gemeente ‘s-Gravenhage (PGG), eigenaar van de Valkenboskerk en de grond waar deze op staat, trad in overleg met wethouder Wijsmuller en maakte vervolgens afspraken. Tezamen met bouwer Bébouw Midreth gingen wij met ambtenaren van de diverse gemeentelijke afdelingen aan slag. Dit resulteerde in een prachtig plan wat diverse keren werd voorgelegd aan de klankbordgroep en het wijkoverleg. In de afgelopen jaren heeft niemand zich gemeld met een serieus financieel haalbaar plan, ook actiecomité ‘Valkenbos blijft’ niet. Nu ontbreekt wederom enige financiële onderbouwing.”

Goede huurwoningen
“De kerk is lang geleden door ons gekocht en er zijn al aanzienlijke kosten gemaakt om de benodigde vergunning aan te kunnen vragen,” besluit Ron Bakker. “Het is nu de beurt aan de ontwikkel Bébouw Midreth om haar plannen te concretiseren. Verder uitstel heeft enorme financiële gevolgen en is ook niet nodig. Het tekort aan goede huurwoningen ook in Rustenburg-Oosthoek is enorm!”

Extra moeilijk
De PGG meldt dat het water hen financieel aan de lippen staat. De gemeenteraad moet in de komende maanden een besluit nemen over de bestemming van de Valkenboskerk. De raadsleden weten echter nu ook dat omwonenden zich met de zaak bemoeien. En dat maakt het extra moeilijk.

Het debat over de toekomst van de Valkenboskerk zal doorgaan. De ZuidwesterKrant houdt deze kwestie nauwlettend in de gaten en zal bij het bekend worden van nieuwe feiten haar lezers op de hoogte houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.