De Hollandse Nieuwe is er weer!

Start haringseizoen op 13 juni 2018


Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is op dinsdag 12 juni traditioneel geveild. De opbrengst van de veiling komt dit jaar ten goede van Hulphond Nederland. Onder toeziend oog van ambassadeurs Anita Witzier en Frits Wester werd het vaatje geveild voor € 78.000, waarbij Anita de presentatie voor haar rekening nam en Frits de veilinghamer oppakte. Beiden zetten zich al jaren in voor dit goede doel.

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is het startsein van de verkoop van haring in alle visverkooppunten in ons land. De echte liefhebbers onder ons hebben hier al weken reikhalzend naar uitgekeken. Een haring is pas Holllandse Nieuwe als het vetpercentage minimaal 16 procent is. Dit jaar ligt het vetpercentage van de haring tussen de 18 en 19 procent, naar schatting van het Nederlands Visbureau.

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton. Deze hoeveelheid wordt verdeeld tussen alle visserijlanden rond de Noordzee: Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Zweden en Noorwegen. Van de haringvangst wordt slechts 1/20e deel, zo’n 25.000 ton verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Vlaggetjesdag Scheveningen
Op zaterdag 16 juni wordt van 11.00 tot 18.00 uur Vlaggetjesdag Scheveningen gehouden; dit is een evenement dat al jaar in jaar uit de komst van de Hollandse Nieuwe haring aankondigt. Op deze dag staat deze vissoort natuurlijk centraal. Maar ook voor niet-visliefhebbers is er op Vlaggetjesdag in de haven van Scheveningen van alles te beleven met muziek, orkesten, muziekkorpsen, artiesten, oude zeilloggers, miniatuurschepen, rondvaarten en verschillende demonstraties. En natuurlijk hap en test je tijdens Vlaggetjesdag de nieuwe haring!

Zie ook vlaggetjesdag.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.