De Helden van Toen

In 1957 zette Rock-‘n-Roll voet op Nederlandse bodem met de komst van de indo-rockers. Vervolgens werd Den Haag in de jaren daarna popstad nummer 1.

Tekst: Martin Reitsma

Het Den Haag van begin jaren zestig kende veel dynamiek en verandering met een opkomende jeugdcultuur en jeugdgangs naar voorbeeld van onder meer The Westside Story. Jongeren die zich gingen afzetten tegen het ouderlijk gezag. Zich afkeerden van de gezapige jaren vijftig met veelal brave en keurige muziek en met kleding en haardracht die zeker ‘spannender’ werd en waarbij je zo maar van school kon worden gestuurd als je haar te lang was zoals bijvoorbeeld Klaasje van der Wal van Shocking Blue overkwam. Amerika en Engeland liepen voorop en de plaatjes van Elvis, Jerry Lee Lewis, Eddy Cochran, Chuck Berry, Cliff & The Shadows en Johnny Halliday waren vooral te horen op buitenlandse radiozenders zoals radio Luxemburg, BBC en Caroline. Radio Veronica stond in die jaren nog in de kinderschoenen.

Met ‘Haagse’ bands als The Crazy Rockers, Tielman Brothers, Black Albino’s,  René & The Alligators, The Jumping Jewels, Ricochets etc. kwam er een substantiële muzikale omslag met veel Indorock – en Fenderbands in het spoor van succesvolle buitenlandse acts zoals Cliff & The Shadows, Ventures, Tornado’s die na 1963 overging in de beatmuziek. Dit onder invloed van onder meer The Rolling Stones, Beatles, The Kinks, The Who, Small Faces en The Beach Boys. In tal van Haagse wijken zag je bandjes ontstaan. Scholieren die gitaarlessen gingen nemen bij René Nodelijk of bijvoorbeeld Ab Bronkhorst.

Palais de Dance Scheveningen
De Indorock is daar mede tot leven gekomen. Denk daarbij aan Indobands als The Hot Jumpers, The Crazy Rockers en The Tielman Brothers.  Er werd daar in de jaren zestig vaak opgetreden met een duoprogramma. Twee bands die elkaar afwisselden of een voorprogramma en een hoofdact. In de zomer van 1964 speelden ZZ en de Maskers met groot succes in Palais de Dance. In 1965 kregen The Tielman Brothers een uitnodiging om in Palais De Danse te komen spelen. Ze traden daar met daverend succes op in de maanden juli en augustus. De broers Reggy, Ponthon, Andy en Loulou Tielman zijn de ongekroonde pioniers van de Nederlandse pop- en rockmuziek. In de jaren vijftig van de vorige eeuw komen zij met hun versie van de revolutionaire rock-‘n-roll van Indonesië naar Nederland. Ze hebben overal lak aan en stappen gewoon met hun gitaar en drie akkoorden het podium op. Voor de lol, voor het geld en voor de meisjes.

Boekpresentatie: Helden van Toen
Onlangs vond in Den Haag, in bar The Fiddler,  de presentatie van het boek ‘Helden van Toen’ plaats. De Haagse Nachtburgemeester René Bom deed de presentatie en Spike van Zoest van Direct en The Deaf overhandigde het eerste exemplaar aan de schrijver van dit boek:  Harm Peter Smilde. De muzikale omlijsting vond plaats door onder meer Indorockers van het eerste uur zoals  Woody Brunings en Eddy Chattelin, beiden prominent lid van The Crazy Rockers.
De biografie ‘Helden van Toen’ vertelt het verhaal van de Tielman Brothers en plaatst dit in een historisch perspectief. De Tielman Brothers hadden in de jaren zestig grote hits als ‘Rock little baby of mine’ en ‘Little bird’.Het verhaal van The Tielman Brothers start in Soerabaya, waar de broertjes begonnen met musiceren. Hun vader Herman Tielman was de grote inspirator en mentor van The Timor Rhythm Brothers. In Nederland gingen de vier broers door onder de naam The Tielman Brothers. Dankzij de invloed van deze en andere Indorockers werd Den Haag in de jaren zestig Beatstad nummer 1 van Nederland. Naar die helden van toen die een ereplaats verdienen in onze muziekgeschiedenis van nu.  In het boek interviews met onder meer Rinus Gerritsen, George Kooymans, Jan de Hont, Woody Brunings en Eddy Chattelin.

Enkele citaten van mensen uit de popmuziek:

• “Wij speelden gitaar omdat we The Tielman Brothers en andere Indo-bands hadden gezien. Als je begint met muziek maken, dan moet je toch helden hebben. En dat waren zij in die tijd.” Rinus Gerritsen, Golden Earring
“Elke band in en buiten Den Haag is schatplichtig aan dit verhaal over de echte pioniers, de bakermat, van de rock ‘n roll in Nederland. The Tielman Brothers doorbraken een performancebarrière. Dat heeft altijd in mijn achterhoofd gespeeld toen ikzelf de moed had verzameld om wat te gaan bewegen op het podium.”Spike, DI-RECT
“The Tielman Brothers, die naam moet absoluut met hoofdletters worden geschreven in de Nederlandse popgeschiedenis.”Leo Blokhuis
“Ik heb The Tielman Brothers live gezien, zeker, in Palais de Danse. Ik wist niet wat me overkwam. Dat was de tijd toch een klein tikkeltje geniaal vooruit, eigenlijk wel, toch.” volgens Jan Akkerman.

Het boek is een absolute aanrader voor  de liefhebbers met interesse in de roots van de Nederlandse rock & roll. Het boek is onder meer te koop bij Museum RockArt in Hoek van Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.