Contant geld weg bij buschauffeurs en trambestuurders HTM

De veiligheid van buschauffeurs en trambestuurders van het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM is verbeterd. Het contant geld is vanaf 1 oktober 2018 weg bij hen, waardoor overvallers geen buit meer kunnen maken. Alle Haagse trams hebben nu betaalautomaten waar reizigers de vrije keuze hebben om met pinpas, creditcard of muntgeld een kaartje te kopen. De trambestuurder kan deze automaten niet openmaken, ook niet onder dwang.

Jaarlijks vervoert HTM 82 miljoen tramreizigers en 16 miljoen busreizigers. Er zijn reizigers die het prettig vinden om met muntgeld een kaartje te kopen. Sommigen hebben geen pinpas; anderen willen uit privacyoverwegingen geen OV Chipkaart gebruiken die aan hun bankrekening is gekoppeld. Door het betalen met muntgeld in alle trams mogelijk te maken komt HTM deze groepen reizigers tegemoet.

HTM plaatste moderne betaalautomaten in de 69 oude rood-beige trams, die nog tot 2024 mee moeten. Deze automaten accepteren pinpas, creditcard of muntgeld. De 60 nieuwe grijs-rode Avenio trams waren al voorzien van deze betaalautomaten. In de 70 wit-blauwe RandstadRail trams kon de reiziger al met muntgeld een kaartje kopen in de inmiddels verouderde automaten. HTM vervangt deze in de komende maanden door de moderne betaalautomaten.

De introductie van het pinnen in de bus verliep ook soepel. Hier kan de reiziger sinds 25 juni 2018 alleen met pinpas of creditcard betalen bij de buschauffeur. Er geen ruimte in de bus voor de grote betaalautomaten die ook muntgeld accepteren.

Foto: De nieuwe betaalautomaat in een oude rood-beige tram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.