Column Richard de Mos – Eindelijk: bedelverbod in Zuidwest!

Een op de drie ondernemers in de binnenstad zag bedelaars in 2012 als een groot probleem. Een jaar later werd er in het centrum een bedelverbod afgekondigd. Sindsdien is de overlast flink afgenomen en ervaren ondernemers nog amper overlast van bedelaars. Helaas betekent dat niet dat het meteen in heel Den Haag is opgelost.

In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat het bedelverbod wordt uitgebreid als het nodig is. Nou, dat blijkt heel hard nodig, óók in Escamp. Vaak genoeg klagen ondernemers én het winkelend publiek dat ze al dan niet in gebrekkig Nederlands worden aangesproken. Of ze misschien een eurootje op zak hebben?

Let op: het gaat hier beslist niet om straatverkopers van de daklozenkrant. Wie een exemplaar van Straatnieuws koopt, steunt daklozen met het op eerlijke wijze verdienen van een boterham. Deze mensen moeten we juist steunen! Ik zou zeggen: koop wat vaker een krantje bij ze. Het is het geld meer dan waard. Jij blij, zij blij!

Hoe dan ook, als wethouder Escamp ben ik dan weer blij dat er, naast een per direct geldend bedelverbod bij het Loosduinse Hoofdplein/Hoofdstraat en het gebied er direct omheen, er voortaan ook een verbod op bedelen geldt in twee winkelcentra in Escamp: Leyweg en De Stede. Beide winkelcentra en het gebied direct gelegen aan de centra zijn nu aangewezen als gebied waar het verboden is om te bedelen om geld of andere zaken.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik er vaak op werd aangesproken bij werkbezoeken. Niets voor niets, want de cijfers liegen niet. Politiecijfers laten zien dat er vorig jaar 39 meldingen zijn geregistreerd van overlast in en rondom het winkelcentrum Leyweg. Twintig daarvan hebben betrekking op overlast van zwervers. In De Stede is het nog erger, met 98 meldingen waarvan er 60 betrekking hebben op overlast en 59 op bedelgedrag.

Kortom, het is een goede zaak dat ook daar nu een bedelverbod geldt. Zo zie je maar: melden helpt. En mij even aan mijn jasje trekken als het moet ook.

Richard de Mos (Hart voor Den Haag / Groep de Mos)

Wethouder stadsdeel Escamp

PS. Sinds kort heb ik ook een Facebook-pagina waarin ik bijna dagelijks over mijn werk vertel. Ga snel naar: www.facebook.com/wethouderricharddemos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.