Column Rachid Guernaoui: Buurtpreventie

Van een vermissing van een 81-jarige mevrouw (gelukkig weer snel gevonden!), de melding over een kapotte lantaarnpaal tot een man die zich op het Loosduinse Hoofdplein verdacht gedroeg: op pad met het Buurt Preventie Team Loosduinen Centrum zijn we afgelopen week veel uiteenlopende situaties tegengekomen. Ik was mee op loopronde met het BPT Loosduinen Centrum, samen met Herman, Jolanda, Jim, Gert en Jacqueline. Het was een leerzame ervaring!

Het BPT Loosduinen Centrum vormt de extra ogen en oren in wijken, straten en buurten. Het komt niet in de plaats van de politie; integendeel: BPT en politie vullen elkaar aan. Elke maand komt het buurtpreventieteam samen met de wijkagenten om de laatste misdaadstatistieken door te nemen (woninginbraken, fiets- en autodiefstallen) en krijgt het tips van de politie waarop tijdens de looprondes extra moet worden gelet. Het BPT Loosduinen Centrum verricht belangrijk werk, en de teamleden doen het met overgave en gelukkig ook in grote saamhorigheid.

Tijdens mijn loopronde kreeg ik een goed zicht op wat deze betrokken vrijwilligers allemaal doen. Ook kreeg ik te horen dat de samenwerking met gemeente, woningbouwcoöperaties, handhaving, wijkberaad én ook de politie heel goed is; en ook met de jeugdwerkers van Voor Welzijn en de straatcoaches. De gemeente Den Haag faciliteert allerlei cursussen voor het buurtpreventieam, zoals EHBO, AED, sociale communicatie en weerbaarheid, en inbraakpreventie.

Buurt Preventie Team Loosduinen Centrum bestaat inmiddels drie jaar en geeft een eigen nieuwsbrief uit, die ook te lezen is op de website van wijkberaad Kom Loosduinen. Het team heeft nog wel één grote wens: méér vrijwilligers! Ik kan dit belangrijke team in Loosduinen van harte aanbevelen, dus als u tijd heeft om ook iets voor uw eigen leefomgeving te doen, meld u dan aan. Dat kan door het sturen van een email naar dit adres: info@bptlc.nl. En bedenk dat ook ú dan het verschil kunt maken. Want waar buurtpreventieteams actief zijn, daar dalen de misdaadcijfers. Kortom, Buurt Preventie Team Loosduinen Centrum verdient uw en onze steun!

Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos),
stadsdeelwethouder Loosduinen

P.S. Woensdag 20 februari heb ik weer spreekuur. Van 11.00 tot 12.00 uur. De locatie is deze keer een kraam op de Loosduinse Weekmarkt. U bent van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.