CDA Rijswijk: kom nu eerst met goede onderbouwing collegeakkoord

Het CDA roept de vier collegepartijen op hun collegeakkoord nu eerst zelf af te maken door met een goede financiële onderbouwing van de plannen te komen. Dat zegt het CDA in reactie op de brief van Groen Links aan de Gemeenteraad om ‘mee te denken’ over het collegeakkoord.

De vier nieuwe collegepartijen sloten dit zogenoemde hoofdlijnenakkoord na drie weken, achter gesloten deuren, uitsluitend met elkaar te hebben onderhandeld.

Financiële onderbouwing ontbreekt
Meedenken met dit akkoord is op dit moment niet opportuun. Er liggen immers nog geen concrete plannen en oplossingen mét de daarbij behorende, noodzakelijke financiële onderbouwing. Inspraak nu is dan ook een wassen neus. Het CDA wil eerst duidelijkheid hebben over wie de rekening voor de plannen gepresenteerd krijgt. Want die rekening mag in geen geval naar de inwoners van Rijswijk gaan, vindt het CDA.

Kleinst mogelijke meerderheid
Daarnaast hebben de vier collegepartijen, onder druk van Groen Links, volledig afgezien van verbreding van de coalitie tijdens de onderhandelingsfase. Daarmee hebben de partijen heel bewust gekozen voor een college met de kleinst mogelijke raadsmeerderheid (de helft plus 1 zetel) met een zeer beperkt draagvlak. Een verklaring voor deze keuze is overigens tot op heden uitgebleven. Zowel naar de overige zes politieke partijen in de Gemeenteraad, als naar de kiezer, zwijgt de nieuwe coalitie in alle talen.

Ongeloofwaardig
Een college op deze smalle basis kan alleen bedoeld zijn om politieke verschillen duidelijk te maken. Daarom vindt het CDA het opmerkelijk dat de vier partijen nu wel ineens spreken over “verbreding van het draagvlak”. Zij kozen er immers zelf voor in deze smalle samenstelling onderling een deal te sluiten. Het akkoord nu voorleggen aan de overige partijen maakt het zoeken naar een breed draagvlak ongeloofwaardig.
Datzelfde geldt voor de bijeenkomst met inwoners, vindt het CDA. Inspraak over een coalitieakkoord met wensenlijstjes in fraaie verkiezingstaal is niet reëel zolang de (financiële) onderbouwing volledig ontbreekt.

Openbare verantwoording
Politieke partijen moeten zich straks in raadsvergaderingen in de openbaarheid met inhoudelijke argumenten uitspreken over de plannen. Zo hoort dat in een democratisch en openbaar bestuur”, zo vinden de Christen democraten. “Niet achter gesloten deuren, maar open en transparant”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.